Autor: Kaubandus.ee • 31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnikamüüja: hinnalangus pole müüki elavdanud

Kuigi IT-kaupade hinnad on aastaga langenud 10-15 protsendi võrra, pole nende jaemüügis toimunud mingit positiivset murrangut, ütles elektroonikapoode haldava Sandmani Grupi tegevjuht Martin Pedai.

Alates märtsist on jaemüük Eestis iga kuu aasta varasemaga võrreldes langenud 14-16 protsenti, vaid juunis oli kukkumine 11%. Pedai sõnul on arvutite ja IT-kaupade müük langenud rohkem. IT-kaupade müügis mingit murrangut pole, märkis ta.

Samas osteti nn valgeid kodumasinaid suvel enam kui kevadel, rääkis ta. Näiteks sügavkülmikuid sooviti rohkem, kui me olime plaaninud, inimesed panevad palju marju ja moose omale külma, selgitas Pedai.

Suvel oli tema sõnul elavnemist näha ka telerite müügis. Üheks põhjuseks võis Pedai sõnul olla kergejõustiku maailmameistrivõistlused, ent oma roll on ka läheneval üleminekul digitaalsele televisioonile. Samuti läksid hästi kaubaks väikeste, kuni kümnetolliste ekraanidega sülearvutid ehk nn netbookid, mida kasutatakse koduse põhiarvuti kõrval väjas e-kirjade lugemiseks ja internetis surfamiseks.

Koduelektroonika ja IT-kaupade müük on tema kinnitusel olnud suvel igal kuul parem kui eelmisel kuul. "Juulit elavdas käibemaksubuum. Inimestel oli kerge paanika, osteti kaupu teadmisega, et hind tõuseb. Ja tõusis ka," rääkis Pedai. Numbrite poolest tuli august tema sõnul positiivsem kui olid juuni ja juuli, ent müüki eelmise aasta suvega võrrelda pole mõtet.

Sügisest müüki mõjutab positiivselt kooliaasta algus, märkis ta. Sügisel sõltub müük Pedai sõnul ka sellest, kuivõrd pangad toetavad liisingut. Samas võib ette tulla ka kaubanappust, ütles ta. "Üle Euroopa on kesklaod ära optimeeritud. Kui mingi suur riik hakkab tõusma, tekib mitteprioriteetsetes riikides defitsiit," selgitas ta ning viitas näiteks Saksamaale ja Prantsusmaale. Aasta lõpu müügi planeerimine käib juba täie hooga, lisas Pedai.

Sandmani Grupi tegevjuht avaldas lootust, et kuna võrdlusbaas kukub, siis kujuneb järgmise aasta kevad paremaks 2009. aasta kevadest. "Tahaks väga loota, kuid eriliseks optimismiks põhjust pole," ütles Pedai. Eesti eksport näitab paranemise märke, loodetavasti ka siseturg muutub positiivseks, lisas ta.

Eesti kapitalile kuuluva Sandmani Grupi hallata on 23 Euronicsi ja PlussMiinus Elektroonika poodi, neist neli Riias.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757