Laoehitus passib pika äriga

Vaatamata soodsatele ehitushindadele on
vähe neid ettevõtjaid, kes oma ladu või logistikakeskust plaanivad ehitada.
Laopindade turul on tugev ülepakkumine, nagu muudegi kinnisvaraobjektide
puhul.

"Kas ehitada või rentida? Nüüdses olukorras on kasulikum ehitada endale siis, kui plaanid äri teha pikas perspektiivis," kinnitas Infotark ASi juhatuse esimees Jüri Ross.

Büroomaailm avas uue logistikakeskuse juuli lõpus ning peab nüüd läbirääkimisi potentsiaalsete klientidega, sest kogu pinda praegu ise ei vajata. "Esimeses etapis ehitasime valmis 4500 m2 pinda, nüüd lisandus veel 7000. 2001. aastal ladu ehitades arvestasime, et laopinda jätkub kaheksaks aastaks ja nii juhtuski. Aastad olid õnnelikud ja suutsime laenu ära maksta ennaktempos," meenutas Ross.

Büroomaailm hakkab pinda välja rentima
Viimasel ajal on küll kaubamahud kahanenud, aga oluliselt on madalamad ka ehitushinnad. Seetõttu otsustas Infotark laopinna laiendamist jätkata. Ross usub, et kvaliteetne ja tänapäevase tehnoloogiaga logistikakeskus tühjalt seisma ei jää. "Meil on praegu välja rentida ligi 4000 ruutmeetrit. Huvilisi on, läbirääkimised käivad ja septembri lõpuks peaks lepingud sõlmitud olema," lisas ta.

Uuel pinnal on lahendused nõudlikumale kliendile, näiteks võimaldavad 10 meetri kõrgused mahukad karussellhoidekapid ladustada väga kallist toodangut. Büroomaailma pinnale ongi oodatud elektroonikaga tegelevad firmad, aga ka mööblimüüjad. "Peamiselt pakutakse turul nn lavakohta, meie võtsime suuna kauba pakendamisele ja komplekteerimisele. Kui siiani oleme seda teinud enda tarbeks, siis nüüd pakume teenust ka teistele," sõnas Ross.

"Vähemalt viis aastat saame oma pindu välja rentida, aga võib-olla 10 aasta pärast vajame neid juba ise," näeb ta lao tulevikku. "Oma ladu tasub ehitada neil, kes tahavad oma äri lastele ja lastelastele jätta. Lühiajalistel ettevõtetel on kindlasti mõttekam rentida," lisas ta.

MV Eesti valis oma lao asemel teenuse sisseostu
Samas on ka ettevõtteid, kes on oma laost loobunud. Nii hakkas alkoholi hulgimüüja MV Eesti teenust sisse ostma Logistika Plussilt.

Logistika Plussi kliendihalduri Raili Berklundi sõnul on MV Eesti näol tegemist suurkliendiga. "Laopartneriks olemine tähendab, et ettevõte loobub oma laost ja ostab teenuse täies mahus sisse," sõnas Berklund. Firmale pakutakse aktsiisi- ja tollilao teenuseid.

"Liviko laomajandus jaguneb kaheks: meil on oma ladu valmistoodangu jaoks, kust see läheb edasi Smarteni hulgilattu. Smartenist ostamegi sisse valdava osa laologistika- ja transpordi teenustest," rääkis Liviko ASi juhatuse esimees Janek Kalvi.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

AccountStudio - lihtsalt kohandatav terviklik äritarkvara

Äritarkvara, mida on võimalik kohandada erinevate nõudmiste ja tegevusaladega väike- ja suurettevõtetele. Tarkvara liidestab ettevõtte e-poe nii, et tehingud e-poes kajastuvad ilma valu ja vaevata nii laos kui ka raamatupidamises.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara