Autor: Kaubandus.ee • 2. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes jääb peale – Kruuda või laen?

Oliver Kruuda suurosalusega Luterma jaoks on järgnev aasta võtmetähtsusega, sest niigi suure laenukoorma all ägav toidutööstuskontsern peab hakkama tagastama eelmisel aastal piimandussektoris laienemiseks võetud 700 miljoni kroonist laenu.

Peagi börsilt lahkuva Luterma juunis lõppenud majandusaasta näitas aga kahesajamiljonilist kahjumit, mis tulenes suures osas pankrotistunud meediaettevõtte Via Conceptiga seotud kuludest, vähemal määral ka kinnisvara ümberhindlusest.

"Majanduskeskkonnast tulenevalt lõpetati Kalev Meedia ja Spordikanali tegevus ning loobuti trükitööstuse ostuoptsioonist. Nimetatud tegevustest loobumise ja ASi Via Concept pankroti väljakuulutamise tõttu tuli kõnealused laenud ja investeeringud kanda kulusse," nimetas Luterma finantsdirektor Tarmo Maasikamäe ettevõtte suurkahjumi peamise põhjuse. Lisaks veel kinnisvaraportfelli ümberhindlus.

Aasta jooksul suurenesid märgatavalt Luterma pikaajalised võlakohustused, samas lühiajaliste kohustuste maht kahanes veidi. Kokku kasvasid võlakohustused aastaga ligi 900 miljonit krooni. Intressi maksti pangale 100 miljonit krooni. Mullu emiteeriti ka kaheks aastaks võlakirjad 200 miljoni krooni väärtuses.

Kalliks läinud piimatööstus

Börsiettevõtte immateriaalne põhivara kasvas hüppeliselt 878 miljoni kroonini, mida finantsdirektor põhjendas sellega, et Luterma ostis Põlva Piim Tootmise ja Tere ASi.

Maasikamäe sõnul on ettevõte finantsseisu parandamiseks juba olulisi samme astunud, eelkõige on loonud võimalusi majandustegevuse arendamiseks. "Luterma ostis Tere, Põlva Piim Tootmise ja Meieri Transpordi," nimetas ta. Laenukohustuste kasv on seotud just grupi laienemisega piimaettevõtete näol. "Muuks otstarbeks ei ole laenukohustusi suurendatud," märkis Maasikamäe.

"Luterma gruppi kuuluvad praegu vaid kasumit tootvad ettevõtted," kinnitas ta ja lisas, et magusatootmine on sesoonne ja möödunud aastal tehti investeeringuid, millega valmistuti minema uutele turgudele. Kui kogu piimatööstus teenis 30 miljonit krooni kasumit, siis magusatootmises saadi ligi 4 miljonit krooni kahjumit.

Tere: seis endiselt raske

"Kevadel olid väga suured probleemid likviidsusega, kuna mahukaupu oli võimalik kiirelt realiseerida alla omahinna või ELi interventsiooni kaudu, kus raha jäi kuudeks kinni. Nüüdseks on juba osa summasid laekunud," kommenteeris Tere juhatuse liige Taavi Toots. "Seis on endiselt keeruline, kuid vaatan lähitulevikule positiivselt."

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757