Autor: Kaubandus.ee • 17. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talupidajate liit: ostke kallimat piima

Ärge alluge poodide survele ning ärge ostke odavat piima, sest vaid nii aitate te säilitada Eesti piimatootmist, rääkis Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm.

Täna hommikul ETV eetris olnud saate Terevisioon külaline Nurm rääkis, et piima ostetakse enim, pea iga päev ja seepärast ka just piimahinna sõda Eestis maad võtnud on.

„Ma ütleks, et naturaalne piim on asendamatu. Kui tahate säilitada piimatootmist, ärge ostke piima, mis maksab 3 või 4 krooni. Ostke piima, mis maksab 7 krooni ja 8 krooni,“ rääkis saates Nurm ning lisas, selleks, et piimatootja ilusti oma kulud kaetud saaks oleks normaalne, kui ta saaks piimaliitri eest 4 krooni ja poes võiks sellest lähtuvalt piimapakk maksta 8 krooni.

Seda, et Soome ja Rootsi omanikele kuuluvad kaubandusketid, kes piimasõda peavad, püüavad Eesti põllumajanduse põhja ajada, Nurm ei usu. „Pigem on neil veidi väiksem vastutustunne. Ärijuhid maksavad rohkem, kui see kas meil põllumajandus säilib, aga ma ei usu, et eesmärk on meie põllumajandus põhja lasta,“ rääkis liidu direktor.

Nurme sõnul on piimatootmine Eestile kõige mõttekam, sest selleks vajatakse tunduvalt vähem maad kui näiteks teraviljatootmiseks.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu kodulehel on Nurm öelnud:

“Eestimaa Talupidajate Keskliit taunib Rimi, Prisma ja Säästumarketi hinnasõda joogipiimaturul ja mõistab selle teravalt hukka. Piimahindade mahasurumine on omandanud mõõtmed, mille negatiivsed tulemused väljenduvad varem või hiljem piima tootmis - ja töötlemissektoris. Nii tarbija, kaupmees kui ka piima töötleja peavad mõistma, et piim pole nafta ega vesi, mida saab lihtsalt maa alt välja pumbata.

Juba praegu ei kata piimatoojatele makstav toorpiima hind tootmiseks tehtavaid kulutusi. Piimahinna mahasurumine ebaterve konkurentsi kaudu suurendab veelgi survet tootjahindade langetamise suunal.”

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757