Autor: Kaubandus.ee • 24. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jüri Käo: Laar tegi karuteene

Suurettevõtja Jüri Käo, kes on ka Eesti Energia nõukogu esimees, leidis, et Mart Laar tegi Eesti Energia börsile viimisest rääkimisega tänases ettekandes karuteene, kuna tegelikult ei ole seda ametlikult ära otsustatud.

Samas lisas Käo, et kui aga peaks see siiski ühel päeval teoks saama, siis investeerib ta oma raha sinna.

Käo usub, et tuleval aastal käibed jaekaubanduses kasvama ei hakka, pigem jäävad tänavuse aastaga samale tasemele. „2010. aastal kasvu ei tule, või kui, siis pigem 2010. aasta lõpul või 2011. aastal,“ arvas Käo jaekaubanduse käibekasvust rääkides. Järgmise aasta eelarvest rääkides ütles Käo, et suurinvesteeringuid ei ole ette nähtud, on vaid taastootmise plaanid. "Kuid olukord võib muutuda, kui tekib suurem kindlustunne,“ arvas ta, kuna varad, ettevõtted, ehitamine on hea hinnaga.

Käo ei otsi enda sõnul alternatiivseid investeeringuid. „Üritame investeerida reaalasjadesse. Üldine kontsept on, et tahame investeerida ettevõtete laiendamisse, suund on ka paljuski ekspordi peale, mis on küll ropult kallis, võtab palju aega, aga ühel hetkel kannab kindlasti vilja,“ rääkis Käo.

Küll aga ei vaataks Käo üldse Läti ega Leedu poole, kui üldse kuhugi midagi ostma läheks, siis Soome ja Rootsi. „Parem on mingit loogilist rada pidi käia,“ põhjendas ta. Käo sõnul on ettevõtjad Lätis kaotanud üle miljardi krooni.

Palkade langetamist, koondamisi ja ettevõtete sulgemisi Käo järgmiseks aastaks vähemalt enda kontsernis ette ei näe. Võib tulla küll mingeid muutusi, kuid kindlasti midagi erakorralist plaanis ei ole. Käo hinnangul võtsid töötajad tänavu viidud palgalangetuse ilusti vastu, kuna oli ka ju valida kahe valiku vahel – kas ettevõte jääb püsima või kaob.

„Oma eelarves olen valmis toetama erakondi, kes suudavad Eestile euro tuua,“ vastas Käo küsimusele, milliseid erakondi toetab. Tema hinnangul on 2010-2011. aastaks kaks stsenaariumi. „Kui tuleb euro, siis juba ainuüksi sellest hakkab majandus kasvama. Ja kui valitsus suudab maksukoormust langetada, siis see toetab samuti majanduskasvu,“ uskus ta. Kui aga eurot ei tule, siis suureneb pessimism, kui me ei asu krooni devalveerima.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757