Autor: Kaubandus.ee • 24. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa laiendas blokaadi Leedu piimatoodetele

Venemaa riiklik veterinaarjärelevalve piiras veel mitme Leedu piimakombinaadi toodete sissevedu. Piimatöötlejate liidu Pienas Centras hinnangul on see Leedu piimakombinaatidele tugev löök, kirjutas Leedu Delfi.

Venemaale ei saa oma toodangut saata MGL Baltija, Ingman Ledai, Rokiškio Suris ja Pasvalio Suris. Põhjuseks on nagu esimesel korralgi antibiootikumid. 18. septembril blokeeris Venemaa Leedu suure juustutootja Rokiškio Surise kaupade sisseveo.

Pieno Centras andmetel mõjutab Venemaa otsus piimatööstuste mahte ja omab otseseid tagajärgi piimatootjatele. Suureneb piimakombinaatide töötajaskonna koondamise oht.

Leedu peaminister Andrius Kubilius nimetas raskeneva olukorra põhjuseks Venemaa piimatootjate nutust seisu.

"Vene turul on olukord üsna nutune, me näeme seda statistilistest näitajatest ja kahjuks kasutavad Vene võimud oma tootjate kaitseks selliseid rahvusvahelises praktikas täiesti lubamatuid samme. On kahetsusväärne, et Venemaa pole WTO liige, nagu me teame, peaminister Vladimir Putini otsusel peatasid nad sisseastumise (WTOsse - toim), seetõttu saame praegu ja tulevikud sellist käitumist vaid kõrvalt jälgida. Me kavatseme kahtlemata intensiivselt töötada, et meie eksportööre kaitsta ja otsime erinevaid teid probleemi lahendamiseks."

Peaministri sõnul pole Leedu ettevõtted milleski süüdi. "Leedus on veterinaar- ja toidukaupade kontroll üks efektiivsemaid ELis, seetõttu pole mul mingeid kahtlusi. Meie eksportöörid, iseäranis piima eksportijad, on väga efektiivselt töötanud Vene turul ja saavutanud 5%lise turuosa, seetõttu otsivad Vene võimud oma turu kaitsmise võimalusi. See on silmnähtav. Sellised meetodid pole rahvusvahelises praktikas vastuvõetavad; räägime sellest ka ELile, millel on oma võimalused Vene võimudega suhtlemiseks."

"Kooskõlastame neid küsimusi kindlasti, kuud Leedu on ELi liige ja juhindub euroopalikest reeglitest. Olen veendunud, et vastame kõigile Euroopa normidele. EL ja venemaa peavad erinevaid läbirääkimisi mitmetes küsimustes, seejuures ka kaubanduse küsimustes. Arvan seetõttu, et EL peab seetõttu olukorraga kursis olema ja peame kõik koos otsima mooduseid, kuidas aidata Venemaal taolisi vigu vältida," ütles Kubilius.

Juunis kuulutas Venemaa sõja Valgevene piimatoodetele, keelates rohkem kui 1300 toote sisseveo.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757