Autor: Kaubandus.ee • 28. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lužkov sulges Moskvas teise suure hulgituru

Tänasest on hulgimüük keelatud kaubanduskeskuses „Moskva“, kuhu olid Tšerkizovo turu sulgemise järel üle kolinud paljud sealsed välismaised, peamiselt hiinlastest kauplejad.

Linna kaguosas Ljublinos asuva 17,5 hektari kaubanduspindadega keskusega polnud rahul kohalikud elanikud, vahendas põhjust RIA Novosti. Transporti kaubaga enam ligi ei lasta, teatas Moskva tarbijaturu ja teenuste osakonna juhataja Vladimir Malõškov.

Pärast Tšerkizovo sulgemist kasvas Ljublinos järsult hulgikaubanduse maht ning selle tulemusena halvenes piirkonnas väidetavalt transpordiolukord, samuti sanitaarolud kaubanduskompleksis ja külgneval alal. Linnaametniku teatel otsustas linnapea Juri Lužkov, et mingit hulgikauplemist keskuses enam ei toimu ja otsuse võttis ta vastu kokkuleppel keskuse omanike ja ettevõtjatega.

Liiklusmiilitsa spetsiaalsed postid saadavad tagasi kõik hulgikaubaga liginevad sõidukid. „Neil pööratakse ots ringi ja saadetakse mujale,“ kinnitas Malõškov. Tema sõnul olevatki oluline osa kaupmeestest, eriti hiinlastest, juba kauba kokku korjanud ja minema sõitnud, teised aga end kauplemiseks sisse seadnud väljaspool elurajoone. Moskva-lähedased oblastid, sealhulgas Podmoskovje ja Kaluuga olevat juba asunud pakkuma hulgiäriks sobivaid maatükke. „See rahuldab meid täiesti, sest meil peab olema tsiviliseeritud kaubandus, aga hulgimüügi püüame vaikselt välja toimetada,“ seletas Malõškov.

Linna kagupiirkonna prefekti Vladimir Zotovi sõnul võtsid võimud elanike kaebusi kuulda, kuid täielikult kaubanduskeskust ei suleta: „Seal töötab 10 000 inimest ja iga päev käib umbes 70 000 külastajat, kuidas sellele siis ühekorraga lõpp teha?“

„Kaubanduse korrastamist“ Tšerkizovo turu ja kaubanduskeskusega „Moskva“ ettevõetu näol võib seostada ka Venemaal levinud võõravihaga, mille turjal Moskva linnavõimud rahva hulgas profiiti lõikavad.

Taoliste sammudega tõrjutakse linnast Hiina ja Kesk-Aasia päritolu kauplejaid, kelle poolt kohale toimetatud valdavalt Aasia päritolu rõivad ja tarbekaubad on lihtsa inimese tarbimises turgu valitsenud. Tšerkizovogo toimunu ajas jalule koguni Hiina riigi, kes saatis Moskvasse valitsusdelegatsiooni oma ülekohtu all kannatavate ja suuri kahjusid kandvate kaubitsejate huve kaitsma.

Eestiga võrreldes võib meelde tuletada kunagist Kadaka turgu, mis Venemaa pealinna sarnastest kauplemiskohtadest oli siiski paljukordselt väiksem.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757