Autor: Kaubandus.ee • 8. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andres Järving ei välista Selverite müüki

A-Selver AS-i nõukogu esimees Andres Järving uskus, et praegu suletavad Selveri kaupluste ruumid ja kaupluste rajamiseks ostetud krundid võiksid paari aasta pärast uut rakendust leida. Samas ei välistanud ta ka nende müümist.

„Esialgu paneme kinni võib-olla paremate aegade ootel,“ vastas Järving, kas nad kavatsevad kauplused maha müüa. Tema ütlusel on paar paremat ja paar kehvemat kohta. Tugevamatest nimetas ta Salaspilsi ja Rezekned, mida oleks mõttekas hoida. Raskemad on Daugavpils, kus on kole suur töötus ja väikesed sissetulekud, samuti Kuldiga.

„Enamus krunte jääb alles, mis on üldse arendamata ja mis ootavad oma paremat aega, sealhulgas kolm krunti Riias, mis me tookord ostsime nii Lidli käest kui mujalt,“ ütles Järving. Kokku peaks olema tema sõnul 8 poekrunti.

Kui Läti stsenaarium peaks kujunema optimistlikuks, siis paari aasta pärast võiks Järvingu sõnul tegevus taas pihta hakata. „Praegu on ikka järjest halvenev ja väga keeruline on kasumisse jõuda,“ nentis ta.

Läti tegevuse kogukahju suurust ei julgenud Järving öelda. „Palju sõltub ka audiitoritest ja meie plaanidest, kui palju kinnistuid peab alla hindama,“ põhjendas ta. Samas märkis ta, kui tuleb pakkumisi, siis on küsimus, mis hinnaga on võimalik müüa. „Mis on hea asukohaga, seal saab loodetavasti võitu, kehvema asukoha puhul tuleb kaotus. Lähemad kuud näitavad,“ lisas ta.

Teine küsimus on Kaubamaja nõukogu esimehe sõnul, kas kinnistutele leidub lähiaastatel rakendust. „See on põhiküsimus, mis kahjumit või kasumit mõjutab,“ toonitas ta.

Hetkel kaupluste ja kruntide müümiseks Järvingu kinnitusel läbirääkimisi ei peeta. „Esimene prioriteet on võib-olla see, et näiteks kaks aastat ajutiselt välja rentida või kaks aastat seista lasta. Me saame suures osas sisseseadet kasutada, kui vaja on,“ rääkis ta.

Järving rääkis, et parematelgi aegadel oli suuruselt teisel kauplusteketil ICIl neli-viis aastat kahjum ja et Prismagi, kes Läti turule tuli, kannab kahjumit. Seepärast leidis ta, et praegu oleks mõistlik olla operatiivne ja tõmmata korra kulud maha.

Järvingu sõnul on Läti turg jaotatud kahe vahel ära. „On Maxima ja Rimi, kel mõlemal on 25 ja 30 protsendi vahel turuosa,“ ütles ta. „Nemad on küllalt ammused olijad.“

Tallinna Kaubamaja veel Läti turul laienemiseks kõiki plaane maha matnud ei ole, soovides I.L.U. kontseptsiooni Lätti eksportida. „See plaan on praegu jõus,“ kinnitas nõukogu esimees.

Teistest lähinaabritest ja seal plaanitavast tegevusest Järvingu sõnul hetkel konkreetselt rääkida ei saa. „Muidugi hoiame silmad lahti,“ sõnas ta. Venemaa sihtriigina tundus talle aga vastuoluline. „Ühed on hävinud, teised teenivad päris korralikku kasumit,“ rääkis Järving seal tegutsevatest ettevõtjatest. „Arvame, et meie musklid on liiga väikesed ja seal on liiga suur poliitiline risk,“ lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757