Swed: Kaubamaja kahju Lätis võib ulatuda 266 miljonini

Tallinna Kaubamaja kogukahju Lätis –
mis arvestab Läti Selverite kinnistute allahindluse kõrval ka seal
aetavat jalatsi- ja automüügiäri –, võib ulatuda 266 miljoni kroonini, ütles
Swedbank Marketsi analüütik Pavel Lupandin.

Kaotusenumbrid Lätis kujunevad tänavu Kaubamajal Lupandini hinnangul kõigi aegade suurimateks. "Firmaväärtuse langus on seotud jalatsikaupluste ja automüügiäriga ning samuti kinnistutega, kus Läti Selverid asuvad," põhjendas ta.

220 töötaja kompensatsioonikulud Lätis tuleb Lupandini arvates kogukahjumile samuti lisada.

"Me oletame, et investeeringud Lätis maksid 800-1000 eurot (12 517-15 646 krooni) m² kohta. Kogu allahindlus, mis sisaldab ka jalatsi- ja automüügiäri, võib jääda 10-17 mln euro (156-266 mln krooni) vahele," ütles Lupandin.

"Otsus sulgeda kahjumit tootvad kaubanduskeskused parandab ettevõtte rahavoogusid. Seda raha saab tulevatel aastatel investeerida Eestis näiteks ilu- ja jalatsiärisse," leidis analüütik.

Lupandini sõnul ei oota nad, et Kaubamaja siseneks teistele välisturgudele. "Selveri tegevus Lätis võib jätkuda pärast mõnda aastat, kui jaekaubandus on kosunud. Seniks jäävad Selverid tegutsema ainult Eestis," uskus ta.

Selveri kaubamärk polnud Lupandini sõnul Lätis väga tuntud ja seepärast valisid tarbijad konkureerivaid kaubamärke. "Ettevõte sisenes natuke liiga hilja Läti jaekaubandusturule," arvas Lupandin. "Meie prognoos Läti jaekaubandusturule 2009. ja 2010. aastaks on negatiivne ja me ei oota, et Kaubamaja taasavaks peagi Läti Selverid," märkis analüütik.

Siiani oli Swedbank Marketsil "müü" aktsiasoovitus ja hinnasiht 4,69 eurot (73,4 krooni), aga nüüd vaadatakse soovituse ja hinnasiht Lupandini ütlusel üle.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara