Õlletootmise taastanud Karksi rõhub nostalgiale

Suvel taas pärast ligi kaheksa-aastast
pausi Karksis õlletootmise käivitanud AS Karme rõhub oma vanadele õllemarkidele
ning laagriõlle klassikalisele tootmistehnoloogiale.

"Meie erinevus mitme teise õlletootjaga on see, et sellisena nagu me õlle valmis keedame, kääritame ja laagerdame, sellisena me õlle ka pudelisse villime," kinnitas Karme juhataja Ivo Kikas. "Meie õllel on kõik need ained sees nagu sel valmides on – ei ole midagi ära võetud ega midagi juurde pandud," märkis ta. Kikas lisas, et ilmselt nendega analoogsel moel teeb õlut ka Sillamäe õlletehas ja Tallinna õllerestoran Beer House oma majaõllesid.

Kikase kinnitusel olid nad esimest korda taas oma õllega väljas tänavusel Õllesummeril ja nüüd on Karksi pudeliõlu müügil Viljandimaa poodides ning mitmes poeketis. Tema ütlusel loodab Karme planeeritava 300 000 liitri suuruse õlletoodanguni jõuda järgmisel aastal.

Karme nõukogu esimees Sven Karjahärm ütles, et kui 2001. aasta lõpus lõpetas Karksi õlletehas õlletootmise ebaefektiivsuse ja konkurentide agressiivse turuhõivamise tõttu, siis nüüd on olukord õlleturul maha rahunenud. "Vaatasime, et meil oleks turul ruumi," põhjendas ta otsust käivitada taas õlletootmine. "Samuti lootsime, et omaaegset Karksi õlut veel mäletatakse, ja lootused on end õigustanud. Järelikult tuleb, kui vähegi võimalik, traditsioonilisi tooteid hoida," sõnas Karjahärm.

Nõukogu esimehe sõnul võtsid nad vanast õlletootmisest üle vaid retseptid. "Viimastel aastatel oleme investeerinud seadmetesse kokku umbes üks miljon eurot," rääkis Karjahärm. "Kui arvestada, et osa seadmetest on kasutatavad ka veini- ja siidritootmises, siis täna võib öelda, et alla kümne miljoni krooniga õlletootmist püsti ei pane," märkis ta.

Karjahärm ütles, et otsuse tegemisest õlletootmiseni läks umbes poolteist aastat. "Otsus taas õlut tootma hakata sai tehtud vähe parematel aegadel kui on praegu," möönis ta siiski. "Praegune majanduskeskkond sunnib investeerimisel olema konservatiivne. Näiteks plaanisime me teha investeeringuid selleks, et olla paremini esindatud pubides ja restoranides, kuid hetkeseis ei kannusta seda plaani ellu viima," lisas ta.

Seni veini- ja siidritootmisele keskendunud Karme tulevik on Karjahärmi kinnitusel seotud eelkõige õllega. "Õlu võiks haarata tulevikus lõviosa meie ärist," sõnas Karjahärm. "Sest õlleturg on võrreldes siidrituruga Eestis kümme korda suurem," lisas ta.

Karme kuulub Eesti kapitalil põhinevale osaühingutele Itrekon ja Konya Haldus. Karme suuromanik on Sven Karjahärm.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara