Autor: Kaubandus.ee • 14. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nitroferdi tootmine ootel

Nitrofert peatatud tehase tõttu sellelt aastalt mullusega võrreldavaid häid tulemusi ei oota. Nitroferd saavutas Äripäeva Ida-Virumaa ettevõtete TOPis esikoha.

Küsimustele vastab ASi Nitrofert peadirektor Aleksei Nikolajev.

Nitroferdi käive ja kasum kasvasid aastal 2008. Kuidas see teil õnnestus?

Kõige tähtsam oli see, et möödunud aasta sügiskuudel olid meie toodete hinnad maailmaturul väga kõrged. 86 protsenti toodangust läheb ekspordiks. Gaasi hind oli meile kaks ja pool korda madalam kui Eestis üldse.

Kuidas käive ja kasum tänavu mullusega võrreldes muutuvad?

Sellel aastal ei ole meil mingit kasumit, sest iga kuu saab Nitrofert 14 miljonit krooni kahjumit. Ei näe, et tehas käivituks, sest hinnad ei ole veel päris need, mida tahaks. Sisseostetavate teenuste hinnad on Eestis kõvasti tõusnud. Eesti Gaas tõstis gaasi transportimise hinda ja samuti on oma teenuste hindu tõstnud Viru Keemia Grupp. Seega hind on praegu kehv ja me ei näe võimalust praegu tehast käivitada.

Oli ooteperiood, kus vaatasime, kas keegi laseb oma hindu alla, seda aga ei tehtud ning nüüd on Nitroferdi tehasel selline periood, et valmistume tehase säilitamiseks. Katalüsaatorid, keemilised ained ja seadmed tuleb säilitada. Inimesed on kõik tööl ja valmistavad tehast talveks ette, et oleks, millega edasi töötada kohe, kui tuleb soodne periood.

Mis toimub Eesti majanduses järgmisel aastal - algab kasv, jätkub langus või stabiliseerume samal tasemel?

Valitsus lubab küll, et läheb kõik paremuse poole aga mina seda ei näe. Mina näen, et tööpuudus on praegu nii suur, et 2010. aastal helget tulevikku veel ei tule.

Kui töötute arv hakkab vähenema, mitte ainult tööturuametis arvel olevate oma, vaid reaalselt, siis on näha, et asjad hakkavad paranema. See on üks tähtsamaid näitajaid. Meie pole kedagi koondanud ja tööturuametisse saatnud. See raha, mis olid investeeringuteks planeeritud, läks tehase säilitamiseks ja töötajate palkadeks. Palk on küll 20 protsenti väiksem, aga inimestel on töökoht alles. Koondamisplaane praegu ka ei ole.

Kuidas firma edukalt majanduslangusest välja juhite?

See, et tehas on säilitatud ja ka personali hoitakse tööl, on hea märk. Edasi vaadatakse, kas saab odavamat toorainet või uue tarnija.

Millised on valdkonna ja ka maakonna firmade suurimad ohud ja võimalused praegu?

Aastatega on meil siin Ida-Virumaal kujunenud vastav infrastruktuur ja ei saa mõeldagi, et tehas kuskil mujal võiks asuda.

Varsti avatakse Sillamäe sadam, millest Nitroferdile võiks olla palju kasu, kui tehas taas tööle hakkab.

Esikoht Äripäeva Ida-Virumaa TOPis:

* Nitrofert Asutatud: 1993

* Asukoht: Kohtla-Järve* Tegevusala: keemiatööstus* Omanik: Balmat Holdings Limited* Töötajaid 2008: 475

Tagasivaade

* Esiviisik 2008. aastal Ecometal AS

* Ferdmaster AS* Silbeti Plokk OÜ* Orica Eesti OÜ* Repo Vabrikud AS

TOPi koostamise meetod:

Lähteandmed on kahe viimase majandusaasta müügitulu, kasum/kahjum enne makse ja omakapital kokku aasta lõpus.

TOPi pääsemiseks peab ettevõte asuma või omama tootmistegevust vastavas maakonnas ning olema tegutsenud vähemalt kolm viimast aastat. Näitajate põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse.

Kogu edetabelit vaata www.aripaev.ee/top

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757