Autor: Kaubandus.ee • 23. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris vedasid eksporti masinad ja seadmed

Tänavu septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 9,3 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 10,2 miljardi krooni eest.

Enim eksporditi masinaid ja seadmeid ning imporditi naftasaaduseid, teatas statistikaamet.

2009. aasta septembris vähenes kaupade eksportkäive 24% (3 miljardit krooni) ning importkäive 33% (5 miljardit krooni) võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Eesti kaubavahetuse puudujääk oli 0,9 miljardit krooni, mis oli üle kolme korra väiksem kui eelmise aasta samal ajal.

Kaupade ekspordis olid septembris esikohal masinad ja seadmed, mille osatähtsus oli 18% Eesti koguekspordist. Eelmise aasta septembriga võrreldes oli masinate ja seadmete eksport siiski 36% väiksem. Impordis olid esikohal naftasaadused, mille osatähtsus oli 21% Eesti koguimpordist. Naftasaadused oli ka ainukene kaubajaotis, mille eksport ja import eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suurenes.

Eesti ekspordis olid septembris peamised sihtriigid Soome (18% koguekspordist), Läti ja Rootsi (kumbki 12%). Kõige rohkem vähenes eksport Soome ja Rootsi (mõlemasse 0,7 miljardit krooni).

Peamised riigid, kust Eestisse septembris kaupu imporditi, olid Soome (14% koguimpordist), Venemaa, Saksamaa ja Läti (iga riigi osatähtsus 11% koguimpordist). Eelmise aasta septembriga võrreldes vähenes kaupade import kõigist Eesti peamistest saatjariikidest, kõige rohkem aga Saksamaalt ja Soomest.

Tänavu augustiga võrreldes suurenes kaupade eksport 16% ja import 9%. Siinkohal tuleb arvesse võtta, et septembri väliskaubanduse käibe suurenemist mõjutas ka aastaaegadest tulenev sesoonsus.

Selle aasta kolme kvartaliga vähenes eksport keskmiselt 26% ning import 35% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Kaubavahetuse puudujääk vähenes ligi kolm korda.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757