Autor: Kaubandus.ee • 30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstuskaubad vedasid kaubanduse 17% väiksemaks

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük vähenes 2009. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades 17%, teatab statistikaamet.

Kaupade jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2008. aasta oktoobriga võrreldes 26%.

Jaemüügi langus võrreldes eelmise aasta sama kuuga on alates juulist püsinud suhteliselt stabiilne.

Oktoobris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,5 miljardit krooni. Kõige rohkem ehk 41% vähenes jaemüük muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus müüakse arvuteid ja nende lisaseadmeid, fotokaupu, raamatuid, sporditarbeid, mänge ja mänguasju jm.

Eelmistel kuudel mõnevõrra aeglustunud langus majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes kiirenes oktoobris taas. Neis kauplustes vähenes jaemüük aastaga 29%, mis oli suuremaid langusi viimase poole aasta jooksul.

Eelnevate kuudega võrreldes aeglustus märkimisväärselt langus tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes ning spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes, kus jaemüük vähenes aastaga vastavalt 14% ja 25%. Nende kaupluste jaemüügi languse aeglustumisele aitasid kaasa oktoobris toimunud soodusmüügikampaaniad.

Jaemüük toidukaupade kauplustes vähenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 9%. Jaanuarist juunini vähenes nende kaupluste jaemüük võrreldes eelmise aasta sama kuuga 3–10%. Alates juulist on aga langus püsinud stabiilselt 9% piires.

Aasta algusest alates on jaemüük eelmise kuuga võrreldes sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal iga kuu püsivhindades vähenenud. Ka oktoobris vähenes jaemüük eelmise kuuga võrreldes protsendi võrra.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli oktoobris 5,4 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis ligi 85%. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades 21%, eelmise kuuga võrreldes aga suurenes 4%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757