Autor: Kaubandus.ee • 11. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasahstani ja Ukraina  arengud julgustavad investeerima

Tänasel Evli investeerimisseminaril rääkis Evli analüütik Marek Randma Kasahstani ja Ukraina investeerimispotentsiaalist, tuues välja mõlema riigi eeliseid nii lühiajalise kõrge tootlikkuse teenimise kui pikaajalise investeerimissihina.

„Kogu endist SRÜ piirkonda iseloomustab pikaajaliselt märkimisväärne majanduspotentsiaal – SKP inimese kohta on väga madal, piirkond on väga rikas maavarade poolest ning aktsiaturud arenevad tempokalt, pakkudes hetkel veel madalaid hinnasuhtarve,“ rääkis Randma. „Siiski oleme meie valinud fondi valdavalt ettevõtteid, mille peamised varad paiknevad just Ukrainas ja Kasahstanis. Sellise valiku taga on ülejäänud SRÜ piirkonna riikide vähene läbipaistvus, kõrged poliitilised riskid ja vähe arenenud börsid.“

Evli peamiseks huviobjektiks on Kasahstan, kuhu on investeeritud pool Evli New Republics fondi varast. „Maavarade poolest on Kasahstan maailmas esirinnas – näiteks sealne tõestatud naftavaru on sama suur kui USAl ja Mehhikol kahe peale kokku. Samuti leidub riigis ohtralt mitmeid metallimaake ja kivisütt ning kasahhid kaevandavad mitmel pool kulda,“ loetles Randma Kasahstani eeliseid. „Kasahstani majanduse arengut toetavad poliitiline stabiilsus, suurepärane asukoht Venemaa, Hiina ja Euroopa vahel ning madalad kulud.“ Ukrainas näeb Evli hiiglaslikku konvergentsipotentsiaali. „Tegu on riigiga, kus SKP rahvaarvu kohta on täna madalam kui näiteks Valgevenes või ükskõik millises Balkani riigis. Usume, et peagi hakkab Ukraina ümbruskonna riikidele kiirete sammudega järele võtma,“ rääkis Randma. „Ukrainas on väga palju viljakat põlumaad, edukalt eksporditakse Euroopa hindadest märgatavalt soodsamalt terast ning kaevandatakse kivisütt. Lisaks on ka selle riigi eeliseks hea asukoht.“ Nii kasahhid kui ukrainlased on Randma hinnangul teinud viimastel aastatel märkimisväärseid edusamme rahvusvaheliste suhete arendamisel.

Makromajanduslikult on Ukraina teinud läbi väga sügava languse, ent edasistes kvartalites on madala võrdlusbaasi toel juba oodata palju paremaid SKP-numbreid. Kasvu taastumise peamiste toetajatena nähakse terase eksporti ja põllumajandust. Peale 2010. aasta jaanuaris toimuvaid presidendivalimisi on loota ka poliitilise stabiilsuse suurenemist ning IMFi laenu viimase osamakse saabumist. Kasahstan aga väljub Evli hinnangul majanduslangusest SRÜ riikide seast tänu naftatootmisele esimesena ning SKP kasvu on oodata juba 2009. aasta viimases kvartalis. Välisinvestorite huvi Kasahstani vastu pole languse ajal oluliselt vähenenud ning riik on hoogsalt investeerinud infrastruktuuri arendamisse.

Lühiajaliselt on Evlil kavas hoida suurt osakaalu ettevõtetes, mida toetavad maavarade kasvavad hinnad ja olla valmis sisemajanduse taastumiseks regioonis. „Kui näiteks Ukraina majandus hakkab sügava languse järel taastuma, mõjub see aktsiahindadele positiivselt,“ tõi Randma näite lühiajalistest teenimisvõimalustes Ukraina suunal. Samuti on New Republics fondil kavas hoida osalust pangandussektoris, sest Kasahstanis on pankade rekapitaliseerimine lõppjärgus ning sama protsess on käimas ka Ukrainas. Seega on Evli hinnangul tegemist suure potentsiaaliga ja kasvava turvalisusega investeeringutega. 

Evli Securities alustas investeerimist endistesse SRÜ-maadesse kolm aastat tagasi. Tänaseks on Evli New Republics parima tootlusega fond samasse piirkonda investeerivate konkurentide seas, alates turu põhjast märtsis 2009 on fondi tootlus olnud üle 100%. 58% fondi varadest on investeeritud maavaradega tegelevate ettevõtete aktsiatesse, 20% finantssektorisse ja 12% põllumajandusse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757