Ülikooli Apteek: kui seadust ei muudeta, lahkume Eestist

Soomlastele kuuluv Ülikooli Apteek kaalub Eestis tegevuse lõpetamist, kuna kehtiv seadus takistab ettevõtte teatel nende tegevust.

Kui ravimiseadus samasugusena kehtima jääb, on Ülikooli Apteegi tegevjuhi Reet Tengi sõnul peagi turul vaid kaks ettevõtet. "Ülikooli Apteek sooviks väga Eestis tegutseda, aga elementaarsed arvutused näitavad, et see on äriliselt ebamõistlik, kui olukord ei muutu," selgitas ta.

Esmaspäeval arutab riigikogu sotsiaalkomisjon ravimiseaduse muutmise eelnõud. Ülikooli Apteegi teatel tuleks kaotada tänases seaduses toodud piirangud üldapteekide tegevusloa väljaandmisele, mis võivad viia konkurentsi kadumiseni ravimiturul. See võib aga tõsta ravimite hindu ja vähendada nende kättesaadavust.

Tengi sõnul omavad turuliidrid Tamro ja Magnum Medical orienteeruvalt 90% ravimite hulgi- ja jaemüügiturust. "Tänases ravimiseaduses kehtivate piirangute toel on konkurents ravimite hulgimüügiturul sisuliselt välja suretatud,“ ütles ta.

"Tootevalikut ja hinnataset kontrollivad kaks ketti, kellele kuulub nii hulgi- kui jaekanal ehk apteegid. See ei ole aga kahtlemata parim lahendus nii lõpptarbijatele kui riigile," lisas Teng.

Tema sõnul on üldapteegi tegevusloa saamisega seotud piirangud kaasa aidanud näiteks apteekide arvu vähenemisele nii linnas kui maapiirkondades. „Hetkel toimub mitme taotleja puhul apteekide tegevuslubade väljastamine liisuheitmise põhimõttel, kus osalevad apteegikettide esindused," märkis Teng.

"Kui ühel ketil on esindusi näiteks 40 ning mõnel väiksemal vaid kolm, ei ole võidušansid võrdsed," iseloomustas Teng seaduse mõju ning lisas, et liisuheitmine tuleks ravimiseadusest välja kirjutada.

"2006. aastast on Tallinnas välja antud liisuheitmise põhimõttel 25 apteegi tegevusluba, avatud on aga ainult 12 uut apteeki. See näitab, et liisuheitmise meede ei toimi ja võitnud ettevõtete eesmärk ei ole uute apteekide avamine, vaid turu sulgemine konkurentidele," selgitas ta.

Ülikooli Apteegi hinnangul tõrjuvad kaks suurettevõtet väiksemad turuosalised nii ravimite jae- kui hulgimüügiturult välja. Ravimite hulgimüüja TopMed AS lõpetas tegevuse tänavu ning 2010. aastal lahkub turult Oriola AS.

"Nende juhtumite  tõenäoline põhjus on apteekide omandiõiguse koondumine kahe hulgimüügiettevõtte kätte," märkis Teng.

Kaubamärki Ülikooli Apteek kasutav Yliopiston Apteekki OÜ alustas Eestis tegevust 2004. aastal ning kuulub ühte Helsingi Ülikooli juurde 1755. aastal asutatud Yliopiston Apteekki apteekidega. Eestis tegutsetakse Tallinnas, Tartus, Narvas, Viljandis, Pärnus, Kuressaares, Lihulas, Mustlas ja Jõhvis.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara