Võidusõitjate firma pankrotiralli

Mait Merilood ja Peep Kallastet teatakse rallisõitjatena, ent kiired mehed autoroolis oskavad manööverdada ka ettevõtluses.

Aastaid töötas nende firma Arktik õlitatult, ent ühtäkki vaakus suurte võlgadega hinge – pankroti asjaolud jutustavad petmisest ja rahakantimisest.

Ettevõtte pankrotihalduri Andres Tootsmani kokkuvõte pankroti põhjustest on võlausaldajatele esitatud kuuel leheküljel. Pilt, mis seda lugedes tekib, ei jäta palju tõlgendamisruumi – Merilooga seotud teised ettevõtted tegid veel kaks aastat tagasi edukalt töötanud ning rahvastikuministri büroo ja Äripäeva koostöös multikultuursuse eest tiitliga pärjatud Arktikus suure hooga puhta töö.

Registrite abil on Tootsman läinud tagasi aastasse 2006, mil toimusid esimesed kahtlust äratanud tehingud Arktiku valduses oleva kinnisvaraga. Ettevõte müüs omaniku ja toona ka juhatuse liikme Merilooga seotud osaühingule kinnistu. Raha selle tehingu eest Arktikusse ei laekunud.

Samuti sõlmis Arktik aja jooksul mitmeid laenulepingud, millega suunas raha teistesse Meriloo ettevõtetesse. Arktiku poolt kirjutas laenulepingutele alla teine juhatuse liige ja omanik Kallaste. Tagasi Meriloo ettevõtted seda raha maksnud pole.

Arktik sai 2008. aasta detsembris uueks omanikuks Elvis Kadaja. Meriloo sõnul töötas mees varem ettevõttes logistika alal. Tänavu kevadel muutis Arktik nime, saades OÜks KülmTarne. Kahtlased tehingud varadega jätkusid pärast omanikevahetust.

Pikemalt loe homsest Äripäevast.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara