Autor: Kaubandus.ee • 18. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima: eestlased valmistuvad säästujõuludeks

Turu-uuringufirma Rait poolt Maxima tellimusel korraldatud tarbijauuring näitas, et kui mullu jõuluostlemisel veel trotsiti masu, siis praeguseks on majandussurutis tarbijakäitumist oluliselt muutnud ning eestlased on selgelt säästvamad, teatas Maxima.

Nii Eestis, Lätis, kui ka Leedus läbiviidud tarbijaküsitlus näitab, et pered loodavad kulutada tänavu pühadel tunduvalt vähem kui mullu, kauplustes eelistatakse kampaaniatooteid ja oodatakse senisest ulatuslikemaid allahindlusi.

Kui  Eestis  arvas mullu 41% küsitletutest, et majanduskriis ei mõjuta nende lähedaste tarbimiskäitumist pühade ajal, siis tänavu uskus nii vaid 17 protsenti.  Kui mullu plaanis jõululaua katmiseks kulutada alla 1000 krooni  38% eestlastest, siis tänavu piirdub selliste kulutusega juba  67% tarbijatest. Kui mullu kulutas jõulutoidule ja jookidele üle 1350 krooni iga viies Eesti pere, siis tänavu planeerib sarnaseid kulutusi vaid iga kümnes. See näitaja on Eestis veidi väiksem kui teistes Balti riikides, sest üle 1350 krooniseid kulutusi jõulutoidule plaanib iga viies leedulane ja iga kuues lätlane.

Eestlased loodavad hoida kokku ka jõulusöökidelt, nimelt valmistavad tänavu  kõik toidud ise tervelt 92% peredest, mullu oli see näitaja 75%. Pisut üle poole eestlastest loodab siiski, et kulutused kingitustele jäävad sellel aastal sarnasteks mullustega. Kingitused ostetakse mullusest pisut hiljem, kui mullu oli kingitused novembris soetatud juba 19% eestlastest, siis tänavu oli varakult kingiotsimisega alustanud vaid 7%.

Ligi 40% eestlastest plaanib pühadekulutusi tänavu vähendada. Neist 44% plaanib osta vähem kingitusi, 36% loodab aga läbi ajada odavamate kingitustega. Veerand eestlastest panustab kulutuste kärpimisel kaupluste allahindlustele, plaanides koostada nii jõulumenüü kui ka kingituste nimekirja vastavalt sooduskampaaniatele.

34% vastanute sõnul sunnib kokkuhoiuks pere halvenenud finantsseis. 21% peredest tõi põhjuseks vähenenud sissetulekud. 14% säästab, sest kardetakse pere majandusseisu edasist halvenemist. 64% eestlastest on veendunud, et tänavu tulevad säästujõulud ka nende lähedastel ning sõpradel. Jõuluid tähistatakse valdavalt kodus (68%) oma pere seltsis või siis külastatakse lähisugulasi (19%). Vaid 2 protsenti eestlastest sõidab jõuludeks välismaale, veel mullu plaanis seda teha 9% küsitletutest.

Rait tegi tarbimisanalüüsi 18-28. novembrini läbiviidud telefoniküsitluse põhjal. Kõikides riikides küsitleti üle  500 inimese vanuses 25-54 aastat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757