Autor: Kaubandus.ee • 7. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikaste TOP: numbrikiiksuga erastajad

1990ndate keskel tõi ravimite hulgimüügituru liidri Magnumi omanikele õnne number 26. Täpselt selle summa eest võitsid nad mitme tuntud Eesti ettevõtte erastamiskonkursid.

Number 26 ei olnud aga lõpuni õnnelik. Tartu õlletehast hiljem soomlaste Olvile müües näitasid nad maksuametile, et teenisid 26 miljonit krooni kahjumit. Maksuamet selgitas välja, et tegelik kasum oli 120 miljonit krooni.

Magnumi asutajad Margus Linnamäe, Aivar Linnamäe ja Georgi Gavronski äristiiliks oli offshore-firmade kasutamine oma erinevates tehingutes. Nendel olid ka head suhted kahe peaministriga – Mart Laari ja Tiit Vähiga.

Tänaseks on Aivar ja Georgi Mangumi omanikeringist lahkunud ning ettevõtte enamusaktsiad kuuluvad Margus Linnamäele, kes vahepeal müüs 80 protsenti aktsiatest salapärasele investeerimisfondile ning ostis need 2007. aastal tagasi. 

Tänasest Äripäevast saab lugeda, et tegelikult pole Margus Linnamäe kunagi Magnumi kontrollist loobunud, sest ta oli tõenäoliselt 31% investeerimisfondi käes olnud Mangumi aktsiate omanik.

Äripäevas ilmub artiklite sari Eesti edukamatest jõukamatest ettevõtjatest. Eile kirjutasime metallitööstur Viktor Levadast.

Artiklite autoriteks on Äripäeva rikaste TOP 500 koostajad Aivar Hundimägi ja Raivo Sormunen, kes igas Äripäevas kirjutavad, mis jäi edetabelit koostades neile silma edukate ettevõtjate varasemaid tegemisi uurides.

Need, kes ei ole Äripäeva tellijad, saavad rubriigi „Rikaste TOP“ lugemiseks päevapileti osta siit.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757