Autor: Kaubandus.ee • 25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novembris suurenes mineraalsete toodete ja puidu eksport

Võrreldes 2008. aasta novembriga vähenes Eesti kogueksport 8%, samas suurenes mineraalsete toodete (sh naftasaadused) ning puidu ja puittoodete eksport.

Eestist eksporditi 2009. aasta novembris kaupu jooksevhindades 9,1 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 10,3 miljardi krooni eest, teatas statistikaamet.

Novembris vähenes Eesti kogueksport 2008. aasta sama kuuga võrreldes 8% (0,8 miljardit krooni) ning koguimport 21% (2,7 miljardit krooni). Nii ekspordi kui ka impordi vähenemine aeglustus, kuna 2008. aasta novembri võrdlusbaas oli majanduskriisist tingituna madalam kui eelmistel kuudel.

Eesti kaubavahetuse puudujääk oli 1,2 miljardit krooni (2008. aasta novembris 3 miljardit krooni). Eestist eksporditi 2009. aasta novembris enim mineraalseid tooteid (18% koguekspordist).

Nende eksport suurenes 46% ehk 0,5 miljardit krooni võrreldes 2008. aasta novembriga. Samuti suurenes puiduga seotud kaupade (sh puit ja puittooted, paber, mööbel) eksport. Puitu ja puittooteid eksporditi peamiselt Soome, Rootsi ja Taani.

Eestisse imporditi kõige rohkem kahe kaubajaotise, mineraalsed tooted ning masinad ja seadmed, kaupu. Kumbki kaubajaotis moodustas viiendiku Eesti koguimpordist. Võrreldes 2008. aasta novembriga vähenes enim masinate ja seadmete import (0,9 miljardit krooni). Mõnevõrra suurenes kummi- ja plasttoodete ning puidu ja puittoodete import.

Eesti ekspordis olid novembris peamised sihtriigid Soome, Rootsi ja Venemaa (vastavalt 19%, 12% ja 10% koguekspordist). Kõige rohkem vähenes eksport Rootsi ja Venemaale (mõlemasse 0,3 miljardi krooni võrra).

Peamised riigid, kust Eestisse 2009. aasta novembris kaupu imporditi olid Soome, Leedu ja Läti (vastavalt 15%, 14% ja 12% koguimpordist). Oluliselt vähenes import Venemaalt (0,7 miljardi krooni võrra). Import Leedust aga suurenes 0,4 miljardi krooni võrra.

2009. aasta oktoobriga võrreldes kasvas kaupade eksport 1% ja import 5%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757