Autor: Kaubandus.ee • 29. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank laseb eestlastel Sportlandi päästa

Swedbanki juhtimisel poolteist aastat kestnud läbirääkimistel võitlesid miljardikäibega Sportlandi omanikud Are Altraja ja Anti Kalle endale viis aastat pikendust sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvate laenude tasumiseks, kusjuures Swedbank andis meestele raha veel juurdegi.

Inseneriharidusega Are Altraja (39) ja majandusharidusega Anti Kalle (39) tegelesid paralleelselt keeruliste läbirääkimistega pankadega ka ettevõtte jõulise koomale tõmbamisega. Alates 2009. aasta algusest on Sportland International Groupi (SIG) töötajate arv vähenenud 645 inimese võrra, suletud on 56 kauplust kokku 17 000 ruutmeetril. See tähendab, et suleti enam kui kolmandik poodidest ning koondati enam kui kolmandik töötajatest. Ülikiirest laienemisest sai sama jõuline kokkutõmbumine.

Seda, et Sportland kippus laienema üle oma võimete, näitab kas või see, et viimastel aastatel on üle miljardi krooni ulatuvate käivete juures teenitud kahjumit.

Kui suur laenukoorem praeguse seisuga Sportlandi õlul lasub, omanikud öelda ei soovinud. 2007. aasta lõpu seisuga ulatusid ettevõtte kohustused ligi miljardi kroonini, sellest pangalaenud ja võlakirjad ligi 400 miljoni kroonini. 2008. aasta aruanne pole veel Äriregistrist kättesaadav, kuid omanikud lubasid selle eile esitada.

Swed toob eeskujuks

"Ma nimetan Antit ja Aret A-Rühmaks. Nad on teinud kõik vajaliku tõestamaks, et ettevõte on nüüdseks kaitstud ja tugev. Viis aastat on pikk aeg ja selle jooksul võivad nad teha, mida soovivad, kas või vallutada oma ettevõttega maailma," oli Swedbanki kõrgendatud äririski juhtimise divisjoni nõustav britt Justin Jenk eilsel kohtumisel üdini optimistlik. Ta nentis, et Sportland on hea näide, kuidas keerulisest olukorrast väljuda. Jenki sõnul on restruktureerimise puhul tähtis distsipliin.

 Jenkile on Swedbanki nõustades avaldanud muljet, et pank on nõus andma lootustandvatele klientidele aega täpselt nii palju, kui seda vajatakse. Peamine on kliendi soov probleeme lahendada ja see, et eksisteeriks tugev põhitegevus, mitte spekulatiivne äri.

Restruktureerimise käigus tegid järeleandmisi kõik osapooled. Sportlandi omanikud Altraja ja Kalle konsolideerisid Sportlandi grupiga oma edukaima ettevõtte ASi Jalajälg. Ettevõtte senisele kaasomanikule Askemblale müüdi Sportlandi osaluse vastu enda osalus spordiklubide ketis My Fitness.

Infot saavad iga päev

Askembla Asset Managementi partner Hanno Riismaa ei soovinud öelda, kas 2006. aastal Sportlandi 80 miljonit krooni paigutanud investeerimisfirma väljus ärist kasumiga. Samuti polnud ta nõus vastama küsimusele, kas ka Askembla oli valmis Sportlandisse investeerima ja ettevõtte üle võtma.

Sportlandi omanikud on otsustanud, et midagi ei jäeta saatuse hooleks. Näiteks on kõigis suuremates poodides üleval kaamerad, mille jäädvustatud materjalid võetakse luubi alla, kui mõne poe tulemustes on anomaaliat näha. Info kõigi riikide olulisemate poodide käibe, külastajate ja ostude kohta laekub omanikele igapäevaselt.

Oma ettevõtte tegemistest pole Altraja ja Kalle avalikult eriti rääkinud. Enda sõnul hoiavad nad teadlikult madalat profiili ja ehk isegi kardavad ajakirjandust. "Ajalehel on super jõud. Sellega võid tappa kärbse, aga võid tappa ka ettevõtte," nendib Altraja.

Sportlandi omanikud: viie aasta pärast oleme võlast vabad!

Are Altraja ja Anti Kalle on veendunud, et viie aasta pärast on nemad kahekesi jätkuvalt Sportlandi omanikud ning viies riigis tegutsev miljardikäibega ettevõte on võlgadest prii.

 Viimastel kuudel, mil tõmmati otsi kokku poolteist aastat kestnud läbirääkimistes Swedbanki ja teiste võlausaldajatega, jäid suure võlakoormaga Sportlandi omanike Altraja ja Kalle telefonid ajakirjanike kõnedele tummaks. Eile hommikul pärast kokkulepete sõlmimist Äripäevaga kohtudes olid need kaks meest aga sellises konditsioonis, nagu nende põhitegevus olekski intervjuude andmine ja fotograafidele poseerimine. Kogu nende olekust õhkus siirast rahulolu ja usku oma ärisse.

Juba enam kui 15 aastat koos äri ajanud mehed moodustavad tandemi, mille puhul võib öelda, et vastandid tõmbuvad. Are Altraja on jõuline ja aktiivne, näiteks kamandab ta keset intervjuud Rocca al Mare Sportlandi töötajat tolmu pühkima. "Evelin, kuule, vaata, see punaste jopede alus on hullult tolmune!" Anti Kalle seevastu on Are täielik vastand. Ta räägib vaikselt, aga fokuseeritult. Ta ei pane vähemalt silmanähtavalt pahaks, et partner korduvalt tema jutu katkestab, et sõna sekka öelda.

KommentaaridMeie huvi on omada ettevõttes kontrollosalusi või vähemusosalusi koos teiste finantsinvestoritega, kus meil on ikkagi kontroll ettevõtte üle. Sportlandis meil seda ei olnud. Otsustasime korrastada ja defragmenteerida oma portfelli ning väljuda kõikidest sellistest väikestest osalustest. My Fitnessis oleme kogu aeg olnud suurim aktsionär. Kett areneb õiges suunas, see on meil väga hea ettevõte.

Hanno Riismaa, Askembla Asset Managementi partner

Erkki Torn, My Fitness OÜ juht ja Askembla investeerimisfondi mänedžer

Arvestades, et My Fitness on opereerinud alla kahe aasta, siis võime tulemustega rahul olla, seda ka Askembla poolt vaadatuna. Oleme suutnud paketihindu langetada ja uusi kliente juurde saada. Meie keti algne idee oligi laiadele massidele sportimisvõimaluse loomine. Loomulikult oleme ka kulusid kärpinud - see algas juba 2008. aasta lõpul, kui hakkasime nägema esimesi negatiivseid trende. 2009. aasta jooksul on optimaalne kulubaas paika loksunud.

Võrreldes 2008. aastaga oli eelmise aasta käibe kasv 68%, mis on hea tulemus, arvestades keskmise hinna langust ja üldist majanduskeskkonda. Keti efekt hakkab end õigustama, suudame opereerida kuluefektiivselt ja pakkuda lisaväärtusi, mida ühe klubi operaatorid ei suuda. 2010 saab olema keeruline aasta, kuid loodame siiski väikest kasvu.

Oma neljale klubile me arvatavasti uusi lisaks avada ei plaani ega jätka praegu ka laienemisplaaniga Lätti ja Leetu. Kuid usun, et meie kontseptsioon ja bränd võimaldaks ka kasvu väljaspool Eestit.

mis on mis

Sportland International GroupSpordi- ja vabaajakaupasid turustava jaekaubanduskontserni emaettevõte, mis asutati 2003. aasta oktoobris eesmärgiga koondada Sportlandi ja Netospordi jaekauplused ühte gruppi.Alustas tegevust 2004. aastal. Alguses olid omanikud Anti Kalle 45%, Are Altraja 45% ja neile kuuluv ettevõte Jalajälg 10%.2004--2007. laiendas ettevõte oma tegevust hoogsalt kuues riigis.

taust

Askembla sai endale spordiklubide ketiAskembla Growth Fund loobus oma 23,96protsendilisest osalusest Sportland International Groupis, saades endale Anti Kalle ja Are Altraja (Waterman OÜ) osaluse My Fitness OÜs. Watermanile kuulus 16% My Fitnessist.Askembla Growth Fundi osalus kasvas My Fitnessis 86 protsendile. Veidi suurenes ka Jens Schrøderi (SIC 2006 GP Limited) osalus, 13,7 protsendile. Jens Schrøder on ka My Fitnessi nõukogu esimees.kronoloogiaKiirele lainemisele järgnes kiire kokkutõmbamine

2004

Omati viit tütarfirmat, mis tegutsesid Eestis, Lätis, Venemaal, Leedus. Otsusati asutada tütarfirma Soomes.Suuremad investeeringud tehti Venemaal.Lätis suurendati turuosa juba tegutsenud jaemüügikettide SIA Sportland ja SIA Baltsport ostuga. Viimase ostuga lisandus Sportlandi ja Netospordi kaubamärgi all tegutsevatele kauplustele Lätis kauplustekett "100% Sport", mis jätkas vana nimega tegutsemist.Eestis avati kauplused Tallinnas Ülemiste ja Rocca al Mare kaubanduskeskustes.Võlgu oli ettevõttel 275 miljonit krooni, investeeringuid tehti 42,1 miljonit krooni, töötajaid oli 702, kelle keskmine brutopalk oli 7000 krooni. Müügipinda oli 28 000 ruutmeetrit.

2005 Ettevõtet asub juhtima Üllar Jaaksoo

Omandati kaubamärgi Converse esindusõigused Baltimaades ja Venemaal ning kaubamärgi Timberland esindusõigused Baltimaades.Septembris avati esimene kauplus Soomes.Detsembris asutati tütarfirma TOV Sportland Ukraine.Lätis osteti SIA A4M, mis tegeles Converse brändi toodete hulgimüügiga.Kokku avati 16 kauplust ja suleti 5 kauplust. Avatud kaupluste arv oli aasta lõpus 80.Plaanitust kehvemalt läks Venemaal, kus käibeplaani ei täidetud ning juhtkonna ja töötajatega seotud kulud olid prognoositust suuremad.Võlgu oli ettevõttel 355 miljonit krooni, investeeringuid tehti 61 miljoni krooni eest, töötajaid oli 858, kelle keskmine brutopalk oli 7468 krooni kuus ning müügipinda oli kokku 33 556 ruutmeetrit.

2006

Jaanuaris kaasatakse omanikeringi Askembla ja viimasega seotud Jens Schrøder, kes investeerivad ettevõttesse 80,6 miljonit krooni. Schrøderi osalus liigub küll varsti temaga seotud investeerimisfirmale SIC 2006GP Limited. Osalused jagunevad Anti Kalle 30,51%, Are Altraja 30,51%, Jalajälg 12,97%, Askembla 20,98% ja Jens Schröder 5,03%.Üllar Jaaksoo lahkub.Aasta lõpu seisuga oli kokku 97 kauplust. Suleti Soomes Espoos asuvas Sello kaubanduskeskuses kolm kauplust.Esimesed kauplused avati Ukrainas Kiievis ja Odessas.Ostavad 22,7 miljoni krooni eest Eestis tegutseva ettevõtte Spordi Agent, mis omab Eestis kaheksast poest koosnevat Westsport kauplusketti.Lätis ostetakse SIA Solidas ja Leedus UAB Megasport.Osteti ära Üllar Jaaksoolt aktsiaoptsioon hinnaga 2 023 482 krooni.Võlgu oli ettevõttel 593 miljonit krooni, investeeringuid tehti 102 miljoni krooni eest, töötajaid oli 1195, kelle keskmine brutopalk oli 9724 krooni kuus ning müügipinda oli kokku 47 446 ruutmeetrit.

2007

Saavutatakse 1,5 miljardi kroonine käive. Võlgu oli ettevõttel 982 miljonit krooni, investeeringuid tehti 106 miljoni krooni eest, töötajaid oli 1713, kelle keskmine brutopalk oli 10 408 krooni kuus ning müügipinda oli kokku 64 246 ruutmeetrit.2008. aasta suvel algavad kõnelused võlausaldajatega, mis lõppevad 2010. aasta jaanuaris. 2009. aastal suleti 56 poodi. 2009. aasta käibeprognoos on 930 miljonit krooni.Praegu on töötajaid 986, kauplusi 106 ja müügipinda kokku 49 474 ruutmeetrit.Venemaal jätkatakse vähemusosanikuna kahes ettevõttes: Sportland RUS ja Intersport RUS.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757