Autor: Kaubandus.ee • 30. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suured raamatumüüjad ei tihka tulemustest rääkida

Raamatuäri turuliider Rahva Raamat ja tema ainus tõsiseltvõetav konkurent Apollo Raamatud turul toimunud muudatustest ja möödunud aasta tulemustest rääkida ei tahtnud.

"Kuna Rahva Raamat on börsiettevõtte osa,  saaksime nendele küsimustele põhjalikumad kommentaarid anda alles peale Ekspress Grupi börsiinfo avaldamist 2009. aasta kohta," vabandas end Rahva Raamatu juhatuse esimees Gertti Kogermann.

Rautakirja Eesti tegevjuht Ivar Vendelin ei pidanud turumuutustest ja tulemustest rääkimist möödunud nädalal vajalikuks ega võimalikuks.

Suured raamatute jae- ja hulgimüüjad lasid otsekui vastastikusel kokkuleppel saladusena paista ka müügi edendamiseks tehtud hinnaalandusi, raamatu keskmise müügiperioodi pikenemist, suhteid kirjastajate ja suurklientidega, laovarusid ning sektoris tegutsevate ettevõtete omavahelisi vahelisi võlgu.

Kui Rahva Raamati juht hoidis laienemise koha pealt suu kinni, siis Vendelin märkis, et märtsis moodustub Apollo Raamatute ASi osalusel ühisfirma Rautakirja Eesti, kuhu kuuluvad ka Lehepunkt AS, R Kiosk AS, Forum Cinemas AS ja Forum Cinemas Home Entertainment AS. Samas ei näinud Vendelin praeguses turusituatsioonis otstarvet konkurentide omandamises.

"Rautakirja Eesti ega Apollo Raamatud ei pea ega ole pidanud läbirääkimisi Rahava Raamatu omandamiseks. Meile kuuluv ettevõte ja kaubamärk Apollo Raamatud on piisav, et Eesti turul tegutseda ja kasumlikult areneda," kommenteeris Vendelin Rahva Raamatu ülevõtmise võimalust.

"Eks aeg näitab, kas antud suure ühisfirma loomine on efektiivsem ja loob mitme eraldi firmaga võrreldes lisaväärtusi," kommenteeris Kogermann konkurendi tegemisi. "Arvestatavat koostööd on nad Eesti turul omavahel ju juba aastaid teinud. Samas kui konkurent tugevneb, annab see kindlasti ka meie arengule ja ambitsioonidele hoogu juurde."

Kirjastajate seas ringlevat kuuldust, nagu oleks Rahva Raamat sundmüügis, Kogermann ei kommenteerinud. Mingeid ilmseid viiteid sundmüügile pole: Krediidiinfo andmeil pole ettevõte ega Ekspress Grupp jäänud võlgu ka maksuametile või pangale.

"Mis puudutab raamatukaubanduse tulevikku Eestis, oleme võtnud selge seisukoha, et tulevikuinvesteeringud tuleb teha ajal, mil turul valitseb madalseis. Seda selleks, et olla tulevikus oma klientidele parem ja atraktiivsem," jäi Vendelin tulevikuprognoosides umbmääraseks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757