Noop: Tõniste äriidee on lihtne

Toomas Tõniste äriidee on lihtne - Tootjavastutusorganisatsioon tahab peale muu prügi hakata korjama ka plasttaarat, et siis saaks tootjatele ja importööridele arveid välja kirjutada, ütles A. Le Coq juhataja Tarmo Noop.

„Pakendisüsteemi vabatahtlikuks muutmine ehk konteinersüsteemi alternatiivina kõrvale toomine pandipakendi süsteemile viib selleni, et Eesti riik ei suuda täita Euroopa Liiduga kokku lepitud pakendi taaskasutuse norme,“ ütles Noop.

„2012. aastaks pakendi taaskasutuse norm on ka seadustesse sisse kirjutatud, mis on 85% ja mida mitte keegi enam muuta ei saa. Kõige efektiivsemad konteinersüsteemid suudavad aga koguda 65%,“ lisas ta.

Noobi sõnul pole maailmas ükski konteinersüsteem näidanud, et ta suudaks koguda taolisi taaskasutusmäärasid ning see tähendab, et kõikidel tootjatel tuleb hakata maksma selle puuduva osa pealt pakendiaktsiisi.

Tema sõnul mujal maailmas sellist praktikat pole, et kasutatakse paralleelselt pandipakendi ja konteinerkogumissüsteemi. 

"Saksamaal on kaks pandipakendi organisatsiooni ja see on üks kõige halvemaid näiteid, et kaks organisatsiooni viivad need kulud üles ja Saksamaa pandiorganisatsioon ongi maailmas üks kõige kallimaid. Sorteerimine, transport jne kahe organisatsiooni jaoks viib kulud üles. Üheski teises riigis see nii pole," märkis ta.

Noop ütles, et kuna IRLi liikme Toomas Tõniste hulgimüügifirmal LTT on koos Ragn-Sellsiga tehtud ümmargusi tünne ehk kogumiskonteinerid turule paiskav Tootjavastutusorganisatsioon OÜ, siis Tõniste äriidee on väga lihtne.

"Nende äriidee on lihtne, et peale muu prügi hakata korjama ka plasttaarat, siis saavad nad hakata samamoodi tootjatele ja importööridele arveid välja kirjutama," lisas ta.  

"Eesti joogitootjad on olnud algusest saadik kohustusliku pandipakendi süsteemi vastu, sest loomulikult on odavam koguda konteinersüsteemiga, kui taaskasutusmäärad on madalad. Kahjuks läks Eesti teist teed," tõdes Noop. 

"Oluline fakt on see, et tegelikkuses on Eesti riik sundinud meid seda süsteemi looma. Tootjad on investeerinud selle süsteemi loomisesse 60 miljonit ja kaupmehed ligi 200 miljonit krooni kõikidesse taaraautomaatidesse. Kui see on sunnitud seadustega, siis see tekib põhjendatud nõude riigi vastu tagasi. Kulude tõusu tõttu me ei saa seda ideed toetada," rääkis Noop.

"Praeguse monopoli ülesanne on hoida kulud võimalikult madalad mitte vastupidi," lisas ta.

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara