Autor: Kaubandus.ee • 8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endised juhid proovivad omaniku äri kaaperdada

Juhtumeid, kus endine tegevjuht asub konkureerima senise tööandjaga, esineb Advokaadibüroo Sorainen partneri Karin Madissoni hinnangul Eestis päris tihti. Kirjeldame kahte juhtumit.

Äripäeva fotopangas leidub üheksa aasta tagune pilt, kus Konsensus-Laomaailma omanik Tarmo Tuisk ja ettevõtte tegevdirektor Raivo Paiste uue hoone avamispeol käsikäes tantsivad. Praegu on meeste vahelt must kass läbi jooksnud.

Läinud sügisel tuli teade, et Laomaailma juhtkond lahkub ettevõttest ja loob eraldi firma Cubical OÜ. Lahkuv tegevjuht Paiste ütles toona, et Laomaailmaga ei olda konkurendid, "vaid see on pigem hargnemine". Ka tollane müügidirektor Ilmar Metsmaa kinnitas uudishimulikule kliendile, et tegemist ei ole katsega Laomaailma pankrotti lasta ja uue firma alt edasi tegutseda. "Üritame esmajärjekorras endid müüa," kirjutas Metsmaa e-kirjas, pidades silmas ärikonsultatsioone.

Laomaailma omanik jagas tegevjuhtidega äriportfelli

Laomaailma omaniku Tarmo Tuisu väitel lepitigi toona lahku minnes kokku, et Laomaailma senine tegevus jagatakse kahe firma vahel ära. Tema loobus PVC-hallide müügist ja laotarkvara arendamisest Cubicali kasuks ja viimased pidid omakorda jätma Laomaailma mängumaaks laotehnika ja -sisustuse müügi.

Peagi jõudsid Tuisuni aga ebameeldivad uudised. Cubical oli küsinud välja näiteks kaitseministeeriumi laoinventari ja mööbli hanke paberid ja asutanud detsembris tütarfirma European Storage Equipment OÜ (ESE), mis hakkas laosisustust müüma.

Tuisk peab nüüd kahe osapoole sügisest kokkulepet ettekavatsetud pettuseks. "See sõlmiti vaid seepärast, et Laomaailm ei püüaks Cubicali takistada PVC-hallide ja tarkvaraarenduse eksklusiivlepinguid enda kätte saamast," ütles ta.

Laomaailma endine tegevjuht Paiste ei anna Äripäevale selget vastust, kas sügisel mingi kokkulepe oli. "Vaba turu tingimustes kauplevad inimesed sellega, millega arvavad teistele kasulikud olevat. Konsensus-Laomaailm ASi jaoks tundusid laotarkvara arendamine ja PVC-hallid perspektiivitud alad, millega ei tahetud enam tegeleda," vastas ta e-kirjas. "Laomaailm ei saa kõnealuseid müügiõigusi loovutada või loovutamata jätta. Euroopa Liidus ei kehti selliste kaupade edasimüügil eksklusiivseid edasimüügiõigusi."

Juhtimisteenuse lepingust on saanud tüliõun Paiste peab Tuisu pahameele põhjuseks seda, et esitas jaanuari lõpus Laomaailmale pankrotihoiatuse. Seal seisis, et viimasel on esimesele koos intressidega maksmata 757 000 krooni. Nimelt juhtis Paiste Laomaailma oma firma Arkovel OÜ kaudu, olles sõlminud Laomaailmaga juhtimisteenuse lepingu.

Tuisk ütles, et nemad nõuet ei tunnista, kuivõrd seesama juhtimisteenus ka Laomaailma raskesse olukorda viis. Ta seadis kahtluse alla, kas Paiste on järginud juhatuse liikme vastutuse lepingut. Seal kinnitas ta, et hoiab ärisaladust, konfidentsiaalsust ja intellektuaalset omandit ka aasta pärast lepingu lõppemist.

Selle peale ütles Paiste, et tema pole kunagi Laomaailma juhatuse liige olnudki. Juriidiliselt on see tõesti nii, sest ettevõtte B-kaardile oli Paiste juhatuse liikmena kandmata. Kõrvaltvaatajale arusaamatul põhjusel oli ta juhatuse liikme lepingu allkirjastanud.

Tuisk tundus toimunut raskesti läbi elavat. Ta meenutas, kuidas ta juba aastapäevad varem sai vihjeid, et juhtkonnal olevat plaan ettevõte n-ö üle võtta.

"Sellele viitas töötajate vahetamine - kõik strateegilised positsioonid täideti sõprade, sugulaste, naabritega ja omanikule lojaalsed töötajad tõrjuti vaikselt eemale. Paraku oli Raivo sisendusjõud nii tugev, et panin kõik vihjed kellegi pahatahtlikkuse arvele."

Paiste on telefonis rahu ise, kuid palus luba vastata küsimustele e-kirjas. Tuisu väiteid peab ta "mingiks luuluks" ja laimukampaaniaks.

"Äärmiselt kahetsusväärne, kuidas endise eduka ettevõtte omanik ja ainus juhatuse liige süüdistab oma kehvas majanduslikus käekäigus kõiki peale iseenda," kirjutas ta.

Tuisk kavatseb endise tegevjuhi ja temaga seotud ettevõtted kohtusse kaevata.

Hotronic Security tegevjuhi katse kliente meelitada ebaõnnestus

Hingevaakuva Hotronicu kontserni ühe tütarettevõtte, mehitatud valvet pakkuva Hotronic Security tegevjuht Tiit Kübarsepp saatis eelmise aasta teises pooles klientidele kirja, kus kutsus Hotronicu peatsele kaole viidates kliente liituma uue "arvestatava jõuga".

Oleme kliendibaaside liitmise kaudu (meie hea koostööpartneriga) moodustanud sisuliselt uue arvestava jõu siinsel turvateenuste turul. Sellest tulenevalt on meie kindel soov Teid näha meie kliendibaasis edaspidigi. Kõik lepingulised kohustused, mis on võtnud endale Hotrnonic Security, kanduvad 100% üle uude loodud ettevõttesse, kirjutas Kübarsepp, olles Hotronic Security juhatuse liige.

Vähe sellest, et mees üritas enda juhitava firma kliente värvata enda loodud firmasse, viis ta eelmise aasta 30. detsembril Harju maakohtusse ka tütarfirma pankrotiavalduse. Päev hiljem esitas ta omanikule lahkumisavalduse.

Omanik vastab kirjaga

Kübarsepa tegevus ajas Hotronicu suuromaniku ja juhatuse esimehe Andrus Prousi kurjaks. Mees saatis klientidele omakorda kirja, kus väitis, et pankrotiavaldus on ebaseaduslik ja tagasikutsutud ning Kübarsepp enam tütarfirmat ei juhi. Hotronic Grupi juhatuse liige Aleksander Frosch rääkis Äripäevale, et Kübarsepp saatis selliseid kirju juba mullu augustis.

Firma loomine ebaõnnestus

"Tema üleskutseid järgiti. Näiteks lahkus meilt käibelt väga suur klient Espak. Samuti veel ettevõtteid," märkis Frosch. Tema hinnangul sai ettevõte Kübarsepa tegevusest kahju igas kuus umbes 200 000 krooni. Lisaks meelitas Kübarsepp endaga kaasa umbes 20 alluvat. Frosch väitis, et tal ei ole aimugi, kus Kübarsepp praegu töötab.

Espaki kinnitusel ei olnud nende lahkumise põhjuseks Kübarsepa kiri. Põhjused olid teised, aga ettevõte ei soovi neist avalikult rääkida.

Kübarsepp ütles, et kiri, mille ta allkirjastas ja laiali saatis, oli loodud "emotsioonide ajel". Uut firmat aga tema sõnul ei sündinudki. "Meil oli selline plaan, aga aega jäi väheks. Oleksime litsentsid saanud kätte alles märtsis," ütles Kübarsepp. Ta ei soovinud täpsustada, keda ta peab silmas "meie" all.

Kübarsepp saatis laiali umbes 20-30 kirja, sest pidas vajalikuks enda loodud firma kliente emafirma hävingu eest hoiatada. Need, kes Hotronicu hülgasid, lahkusid mehe sõnul enne tema kirju.

Hotronic Security loodi 2007. aastal, kui Kübarsepp läks Prousi juurde ja pakkus, et võiks teha Hotronicu kaubamärgi all mehitatud valvet pakkuva äriühingu. "Prous oli nõus ja rahastas ettevõtte loomist. Kiiresti saavutasime ühemiljonilise käibe kuus," meenutas Kübarsepp.

2008. aastal loodi valdusfirma Hotronic Grupp ja juhatuse nõunikuna võeti tööle Urmas Sõõrumaa lähikondlasena tuntud Veiko Kulla. See oli Kulla ettepanek, et Hotronic Security teenuste lepinguid hakkab sõlmima grupp. Sellest ei olekski midagi, kui meie osutatud teenuste eest oleks meile raha laekunud, aga raha ei tulnud, rääkis Kübarsepp põhjustest. Ta üritas nelja miljoni krooniga tütarfirmat välja osta, aga Prous polnud nõus.

Pöördutakse politseisse

Hotronic Security plaanib anda Kübarsepa kohta kogutud materjalid uurimisasutustele, et need annaksid õigusliku hinnangu ja otsustaksid kriminaalasja algatamise.

Advokaadibüroo Sorainen partneri Karin Madissoni hinnangul ei pruugi politsei taolisi juhtumeid intensiivselt uurida, kuna kokkupuude eraõigusega on üsna lähedane. "Pahatihti menetlust ei algatata või lõpetatakse väitega, et tegemist on tsiviilvaidlusega," kommenteeris Madisson.

Miks ettevõtte juhist saab konkurent?*Koostöö tegevjuhtide ja omanike vahel ei laabu.

*Omanikud on igapäevasest tegevusest kaugel ja juhil tekib soov oma töö viljad täielikult endale saada.*Klientide ülemeelitamist võimaldab nõrk kliendisuhe.*Konkureeriva tegevuse ettevalmistamisega alustatakse endises kohas töötamise ajal, kus juurdepääs kliendibaasile, töötajatele, tootmis- või teenindusprotsessile jms on hea.*Konkureeriva tegevusega kaasneb endise tööandja ärisaladuse ärakasutamine, andmete kopeerimine, klientide nn ettevalmistamine, töötajate ülemeelitamine jms.

taust

-Läinud aasta oktoobris lahkusid Laomaailmast tegevdirektor Raivo Paiste, müügidirektor Ilmar Metsma, ostujuht Kristina Jauk, jurist Margus Kastehein, IT-arendusjuht Allan Paiste ja raamatupidaja Taimi Kruusi. Septembris olid lahkujad registreerinud firma Cubical OÜ.-Laomaailma omaniku Tarmo Tuisu väitel ei olnud juhtkond nõus 10% palka kärpima. Raivo Paiste ütles, et töösuhetes on küsimus harva ainult rahas.-Cubical OÜ märgib äriregistris oma tegevusalaks konsultatsiooniteenuse.-Konsensus-Laomaailma ainuomanik on Tarmo Tuisk. 2009. aasta lõppes Laomaailmale umbes 9 miljoni kroonise kahjumiga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757