Autor: Kaubandus.ee • 19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome alkoholipoliitika paneb Eesti vahet reisima

Soome turismi- ja restoraniettevõtteid esindava MaRa tegevjuhi Timo Lappi sõnul piiravad alkoholi aktsiisimaksu tõusud kodumaist restoraniala ja on vesi Eesti veskile, kirjutab Helsingin Sanomat.

Lappi sõnul on Soome alkoholipoliitika ainus nähtav tulemus restoranidesse jäetava raha vähenemine ja reisidelt kaasatoodava alkoholikoguse suurenemine.

Järelevalveteenistuse Valvira väitis värskes uuringus, et alkoholimaksu tulemused on käes, sest alkoholile kuluva raha hulk on kahanenud.

Lappi juhtis tähelepanu, et üldine alkoholile kulunud raha hulk kasvas mullu 5 ja reisidelt kaasatoodavale alkoholile kulunud raha hulk 8 protsenti, sel ajal kui restoranides kahanes müük märkimisväärselt.

Liitrites arvestatuna kasvas reisilt kaasatoodud õlle hulk 27 protsenti. „See on restoranidele suur probleem, sest õlu on restoranide oluline müügiartikkel. Ametivõimude teistsugustest väidetest hoolimata pole alkoholipoliitika andnud soovitud tulemusi,“ märkis Lappi.

Restoranide osaks langeb alkoholi kogukuludest 11 protsenti. Lappi sõnul on rahakasutuse harjumuse muutus võtnud kümne aastaga töö 20 000 restoraniala töötajalt.

Soome alkoholipoliitika tulemusena on sündinud Lappi sõnul sadu seadusevastaselt tegutsevaid ettevõtteid, kellega seadusi järgides pole võimalik konkureerida.

Soome tõstis eelmisel aastal kaks korda alkoholiaktsiisi, jaanuaris ja oktoobris, kummalgi korral 10%. Oktoobrikuisest maksutõusust lootis riik teenida 63 miljoni eurot lisaks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757