Ikeal majanduskriisis rekordiline müük

Rootsi sisustuskaubamajade ketil Ikea läheb majanduskriisis väga hästi, tunnistab mullu septembrist kontserni tegevjuhiks saanud Mikael Ohlsson intervjuus Rootsi majanduslehele Dagens Industri.

Kriis võttis küll kinni Ingvar Kampradi mööbliimpeeriumi kasvuhoo, kuid sellest hoolimata löödi mullu 212 miljardi Rootsi krooniga (337 miljardi Eesti krooniga) käiberekord. Samas kasvatati käivet vaid 1% võrra, kirjutab leht.

„Ikeal läheb alati majanduskonjunktuuri languse ajal kõige paremini,“ ütles Ohlsson. „Meie madalate kulude ja profiiliga, mis tõstab esile odavat hinnataset, oleme väga konkurentsivõimelised ning näeme, et oleme ka sel korral jõudsalt oma turuosa kasvatanud,“ jätkas ta.

Ikea reeglina oma kasumeid ei avalikusta, kuid Ohlsson  ütleb, et eelmise majandusaasta kasum jäi eelnenud aastaga võrreldes umbes samale tasemele ning ilmselt jääb samaks ka alanud aastal.

See tähendab siis seda, et hoolimata ülemaailmsest majanduslangusest  teenib Ikea läinud ja jooksva aasta eest kasumit kokku üle 50 miljardi Rootsi krooni (79,5 mld EEK), kirjutab leht. Aastatuhande algusest arvestades parimal, 2007. aastal, sai Ikea DI rehkenduste järgi kasumit 29 miljardit Rootsi krooni.

Kasumis aitab püsida range kulude kontroll. Mullu vähenes Ikea töötajate arv ligi 5000 inimese võrra.

Ehkki Ikea on juba maailma suurim sisustuskaubamajade kett, plaanitakse lähiaastatel investeerida mitmeid kümneid miljardeid kroone tegevuse jätkuvaks laiendamiseks. Üksi tänavu on plaanis investeerida üle 12 miljardi Rootsi krooni, et avada üle maailma 16 uut kaubamaja – sealhulgas Soomes, Poolas ning mitmel pool Lõuna-Euroopas.

„Oleme jätkuvalt pea kõigil oma turgudel väiksed tegijad, välja arvatud ehk Rootsi. Näeme veel pikaks ajaks suurt kasvupotentsiaali nii olemasolevatel kui uutel turgudel,“ ütles Ohlsson, nimetades praegu paremate turgude seas Rootsit, Hiinat ning ka USAd, kus müük läheb jälle ülesmäge.

Samas jätkuvad Ikea probleemid Venemaal. Äsja vallandas kontsern kaks tippjuhti, kes olid väidetavalt nõustunud altkäemaksuga, heites nii varju Ikea mainele. Samuti jätkub Ikeal kohtuvaidlus, kus kontsern riskib kaotada miljardeid tasumata elektritarnete eest Ikea ostukeskusele Peterburis. Juba läinud aastal kaebas Ingvar Kamprad, et Ikea on Venemaal elektri- ja gaasiostudel 1,5 miljardi Rootsi krooniga petta saanud. Nüüd on Ikea võlg väidetavalt kasvanud 7 miljardile Rootsi kroonile, kuid seda Ohlsson ei kinnita. „Saan ainult niipalju öelda, et jutt on miljarditest,“ nendib ta.

Ikea on Venemaale investeerinud ligi 30 miljardit Rootsi krooni ning probleemidest hoolimata plaanitakse jätkata. Käibe poolest on Ikea kaks kaubamaja Venemaal kontserni kaupluste esikümnes.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik!

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara