Soome firmasid kahtlustatakse osaluses Itaalia rahapesus

Itaalia politsei uurib maffia 2 miljardi suurust võimalikku rahapesu, mis käis kahtluse järgi kuues riigis, sealhulgas ka kahe Soomes registreeritud firma kaudu.

Soome keskkriminaalpolitsei teatel on tegemist esimese korraga, kui Itaalia maffia rahapesu teatakse Soomeni ulatuvat.

Itaalia politsei andis teisipäeval 54 muu kahtlusaluse kõrval kinnipidamiskäsu kahele rahapesu organisaatorile, kes on kahe Soomes registreeritud firma omanikud, mille Itaalia politsei on rahapesuga seostanud. Helsingin Sanomate teatel oli ettevõtete aastakäive kokku ligi miljard eurot. Ettevõtte omanikud on Briti kodanikud ja neid kahtlustatakse rahapesus.

Helsingin Sanomate teada uuris keskkriminaalpolitsei nende ettevõtete tegevust 2006. aastal. Keskkriminaalpolitsei juhtumit ei kommenteeri.

Soomes registreeris advokaadibüroo ettevõtted 2004. aastal äriregistrisse. Büroo teatel polnud neil ettevõtete äritegevusega midagi pistmist. Valmis riiulifirmad müüs advokaadibüroo 2005. aastal uutele omanikele, kelle nime ta ei ütle.

Kahtluse alla sattunud ettevõtete endise audiitori arvates ei olnud ettevõtetel Soomes majandustegevust, vaid ainul aadress. Asjaajamine käis Londonis oleva ettevõtte esindaja kaudu.

Audiitori teatel tegelesid ettevõtted telekommunikatsiooni alal rahvusvahelise äriga vähemalt Suurbritannias ja Itaalias. Audiitor auditeeris firmat 2005. aastal, kui ettevõtte äri polnud veel alanud. 2006. aasta auditit ei nõustunud ta tegema, sest ettevõte ei andnud talle nõutud lisaselgitusi. „See oli imelik küll. Pani häirekella helisema, et milles siis küsimus on,“ rääkis audiitor.

2007. aasta järel polnud ettevõttest enam midagi kuulda, audiitor arvab, et selle tegevus lõppes.

Rahapesu taga on Itaalia Kalaabria maffia, asjasse on segatud teiste hulgas ka Telecom Itaalia tütarfirma Sparkle ja teine telekomifirma Fastweb.

Kogu asja kõige nimekam kahtlusalune on Itaalia senaator Nicola Di Girolamo. Kahtlustatakse, et ta aitas maffial ametivõimudele märkamatult rahaülekandeid teha. Di Girolamo partei kuulub peaminister Silvio Berlusconi valitsuskoalitsiooni.

Itaalia süüdistaja teatel on tegemist riigi suurima rahapesuasjaga. Ametivõimude kahtlustavad, et tegevus ulatub aastatesse 2003-2006. Tundub, et rahapesuskeem ulatus Suurbritanniasse, Luksemburgi, Panamale, USAsse ja Soome.

Maksupettustega on alustatud uurimise järgi Itaalia riigilt vähemalt 400 miljonit eurot välja petetud.

 

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara