Jaemüügis 13 kuu väikseim langus

Jaemüügi vähenemine jaanuaris aastataguse ajaga võrreldes kümnendiku võrra tähendab 13 kuu väikseimat kukkumist.

Eelmise aasta detsembris alanud jaemüügi languse aeglustumine jätkus ka tänavu jaanuaris, teatab statistikaamet.

Jaanuaris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4 miljardit krooni. Kaupade jaemüük vähenes 2009. aasta jaanuariga võrreldes enamikul tegevusaladel, välja arvatud toidukaupade, jookide ja tubakatoodete jaemüügile spetsialiseerunud kauplustes ning apteegikaupade ja kosmeetikavahendite kauplustes. Nende kaupluste müügi kasvule avaldas mõju 2009. aasta madal võrdlusbaas.

Kaupade jaemüügi langust mõjutasid jaanuaris enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2009. aasta jaanuariga võrreldes 15%. Tööstuskaupade kauplustes on langus viimaste kuudega võrreldes oluliselt aeglustunud. Märkimisväärselt on paranenud müük muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus müüakse arvuteid ja nende lisaseadmeid, fotokaupu, raamatuid, sporditarbeid, mänge ja mänguasju. Neis kauplustes vähenes jaemüük aastases võrdluses viiendiku, samas kui detsembris oli vastav langus veel 35%. Mõnevõrra aeglustus ka langus spetsialiseerimata tööstuskaupade kauplustes ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes.

2009. aasta detsembris alanud jaemüügi aeglustumine toidukaupade kauplustes jätkus ka tänavu jaanuaris. Jaemüük vähenes neis eelmise aasta jaanuariga võrreldes 6%.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 19%. See on tavapärane langus, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Samas sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal suurenes jaemüük eelmise kuuga võrreldes 3%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli jaanuaris 4,9 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis ligi 85%. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades 7%, eelmise kuuga võrreldes 16%.

Toidukaupade ja arstimite müügilangus on peatumas 
muutus võrreldes jaanuariga 2009 (%)

Toidukaupade, jookide ja tubakatoodete jaemüük spetsialiseeritud kauplustes 24
Farmaatsia- ja meditsiinikaupade, kosmeetika ja tualetitarvete jaemüük 6
Jaemüük spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus toidukaubad, joogid ja tubakatooted -7
Kasutatud kaupade jaemüük kauplustes, muu jaemüük väljaspool kauplusi -7
Tegevusalad kokku -10
Jaekaubandus, v.a mootorsõidukid ja mootorrattad -10
Mootorsõidukite ja mootorrataste hulgi- ja jaemüük ning remont -13
Mootorsõidukite, nende osade ja lisaseadmete müük -13
Tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete jaemüük -15
Mootorikütuse jaemüük spetsialiseeritud kauplustes -17
Jaemüük muudes spetsialiseerimata kauplustes -19
Majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali jaemüük -19
Jaemüük muudes spetsialiseeritud kauplustes -20
Mootorsõidukite hooldus ja remont -23
Jaemüük posti või interneti teel -23

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara