Autor: Kaubandus.ee • 8. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elmar Lepa hiilgus ja viletsus

Mustika keskusese sissekäigu paremal käel on müügilett, mille soodsa hinnaga läikivad nipsasjakesed suisa pimestavad. Üksteise otsa kuhjatud kaelakeed, sõrmused, juukseklambrid – lett, mis võiks olla iga mustlase unistus. Kõik on iseenesest tore ja loomulik, kui leti taga poleks hiljaaegu alles meedias laieneid löönud tuntud ärimeest.

Kolm vanaprouat on tihedalt end vuhvellõhnaõlide ümber pookinud, sest täna müüakse peaaegu nagu päris lõhnaõli poole hinnaga. Sulni naeratusega glamuurikaupmees tõstab lõhnakarpe. Tema naine piserdab paberiribad aroomidega üle ja pakub nuusutada.

Poodnikuroll sobib

Kolm vanaprouat leti taga ei aimagi, et nende vastas on Pärnu üks viimaste aastete tuntumaid ärimehi Elmar Lepp, kes omal ajal unistas kuurortlinna isegi pilvelõhkuja rajamisest, kuid kelle kaela praegu poovad minevikus tekkinud võlad.

Lepa põuetaskus on dokumentidena peidus osa tema minevikust. Näiteks nõudeavaldus, mis näitab, et tegu on hoopis endise Pärnu Lepa kaubanduskeskuse omanikuga, mitte nipsasjakeste müüjaga. Temale kuulus ligi 7000 ruutmeetrit ärimaad Pärnus.

Lepp tagasi iluasjade juures

Justkui Ameerika mägedel elav Lepp on praeguseks pöördunud tagasi alguspunkti, kust rohkem kui 20 aastat tagasi alustas. Aegade alguses müüs Lepp iluasjakesi. "Kui paljud alustasid üheksakümnendatel kütuse ja metalliäri, valisin parfümeeria, kosmeetika ja naistepesu säravama maailma. Tahan teha midagi ilusat. Mulle ei meeldi tuim rahateenimine," ütleb Lepp.

Algusaegadel tuli aga müüa kõike, mis kätte sattus. Isegi küpsiseid, mida läks 300 000 pakki kuus. Kauba tellis ta soomlastelt ja lasi tuttavatelt tuua. "Kõik tuttavad ja baarmenid käisid minu riietega," meenutab Lepp nüüd möödunud aegu Mustika keskuse kohvikus.

Nüüd abistab ta naist nipsasjakeste müügiga. Ettevõte, kus nad naisega ehteid müüvad, on kirjutatud poja Taneli nimele.

Rohkem kui kümme aastat tagasi sõlmis Elmar Lepp abikaasa Virve Lepaga abieluvara lepingu. Pärast seda on kõik Leppade korterid abikaasa Virve või poja Taneli nimele kirjutatud. Lepp ütleb, et vanad KGB-kujud käivad Virvet jälgimas ja naisel on vaja, et mees kõrval oleks.

Lepp on end töötuna arvele võtnud. "Ma ei taha praegu midagi teha, ainult puhata," ütleb ta. Tal on enda sõnul närvid läbi, sest oli kümme aastat Pärnus tulise rünnaku all.

Minevik vormub raamatuks

Endine edukas ettevõtja on suvepealinna intriigidest väsinud. "Ajaloos on ettevõtlikele inimestele, kes töökohti loovad, varemgi ära tehtud. Kas tõesti on nüüd uus laine?" kirjutab Lepp oma lühikeses äritegevust kokkuvõtvas kirjas, mis kannab pealkirja "Ma ei anna alla!". Ta kirjutab oma kirjust minevikust veelgi. Keerulist elukäiku kavatseb ta lahata raamatus, millest 40 lehekülge on juba valmis kirjutatud.

Tallinnas sõidab ta enda sõnul rendiautoga ja ööbib sõprade juures ning mõtleb kuidas eluga edasi minna. Aga üks päev tuleb mõte nagunii, on ta veendunud.

Taust

* Juba 1986 alustas Elmar Lepp glamuurse äriga, kui Pärnu ranna kõrvale videobaari püsti pani, luues esimese eraettevõtte NSV Liidus.* 1997 oli Lepp rikaste aktsionäride nimekirjas oma 5,2 miljoni kroonise Ühispanga aktsiapakiga 25. kohal. Kümme kohta eespool oli Indrek Neivelt, 19. kohal Endel Siff, 21. Neinar Seli.* Vanemad suvepealinna elanikud seostasid Leppa kaubamaja, turu ja ülimenuka lihakarniga. Lepp oli sponsor ja kultuurielu edendaja. Ilusatel aegadel jooksid talle enda sõnul järgi nii naised kui ka ajakirjanikud.* Ligi kuus aastat tagasi pidas ärimees koos meediaärimehe Hans H. Luigega plaani ehitada Pärnu kesklinna veetorni 9korruseline kõrghoone. Lepp rääkis 2005 kevadel, et koos Hollandi arhitekti abiga ehitavad nad lisaks korteritele ka ilusalongid, saunad, kohvikud ja muud teenindusasutused. Paraku jäi hoone rajamine katki, sest kutsus esile ümberkaudsete elanike proteste.* 2007 hakkas Lepa äri kiiva kiskuma. Aasta hiljem sattus ärimees juba inkasso huviorbiiti. Hans H. Luige firma HHL Rühm ja pankrotistunud Betoneks Ehituse OÜ hakkasid kohtu kaudu nõudma OÜ Lepa Kaubanduskeskuse pankrotti. HHL Rühma nõue ulatus üle kahe miljoni krooni. Mullu oktoobris algatas Pärnu maakohus ka Lepa pankrotimenetluse.* Lepp ise näeb süüd eelkõige Pärnu poliitilises kokkumängus. Ta leiab, et tema fantaasiarikaste plaanide elluviimise takistamisel on kasutatud alatuid võtteid, sealhulgas meedia laimu.* Pärnusse on maha jäänud endised võlausaldajad, kellel pole lootustki enam midagi pankrotipesast tagasi saada. Võlgasid kogunes hinnanguliselt 70 miljonit. Pank oli Lepa Keskuse arenduseks laenanud 41 miljonit krooni, kuid sai tagasi ligi 20 miljonit krooni.* Lepa Keskuse peatöövõtja Ardis Ehitus OÜ omaniku Indrek Ranna sõnul on Lepp inimesena imetlusväärne, kuid äri ajada ei osanud. "Ta on paljudele inimestele haiget teinud," lausus Rand. Ta ei taha, et teda Lepaga seostatakse ja lisas: "See, mis ta on teinud meie firmale, on kuritegu." Rand lisab, et nende ettevõte on väheseid, kes pole koostöö pärast Lepaga pankrotti läinud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757