Sakslaste kasinuse hind

Eestil ja teistel buumi ajal üle jõu elanud Euroopa riikidel läheb raskeks end ekspordi toel uuesti jalule upitada, kui kaupadele nõudlust pole.

Majanduses võib ees oodata pikk stagnatsioon, kui suure kaubandusülejäägiga riigid nagu Saksamaa või Hiina senisest rohkem tarbima ei hakka ja uut nõudlust ei loo, hoiatavad majanduseksperdid.

Saksamaa ei taha aga eduka ekspordimudeli hülgamisest midagi kuulda ja nõuab teisteltki riikidelt pigem kasinust ja kokkuhoidu.

"Me ei loobu oma tugevusest üksnes seetõttu, et meie eksporti ostetakse enam kui teiste riikide eksportkaupu," ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel eile Saksmaa parlamendis toimunud eelarvearutelul. "See oleks Euroopa konkurentsivõime seisukohast vale vastus."

Prantsusmaa üleskutse
Debatt lahvatas sel nädalal uue hooga, kui Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde kutsus esmaspäeval ajalehes Financial Times ilmunud intervjuus Saksamaad üles oma kaubandusülejääki vähendama, et luua nõudlus Euroopa nõrgemate riikide ekspordikaupadele ning nad sel moel võlaprobleemidest kiiremini välja aidata.

"Pole kahtlust, et Saksamaa on viimase kümne aastaga oma konkurentsivõimet oluliselt parandanud, hoides tööjõukulud tugeva kontrolli all," ütles Lagarde. "Ma ei ole aga kindel, et see on pikas perspektiivis ja kogu eurogrupi jaoks jätkusuutlik mudel," lisas ta.

Saksamaa kaubad on püsinud konkurentsivõimelised tänu napile palgatõusule, millega ametiühingud nõustusid, et töökohad piiri taha ei pageks. Eratarbimine ja sellega teiste riikide eksport Euroopa suurimale turule aga kannatab. Kreeka näiteks müüs Saksamaale mullu kaupa 1,8 miljardi euro väärtuses, importis aga 6,5 miljardi euro eest.

Saksamaa vaidleb vastu
Erinevustest euroala riikide konkurentsivõimes on saanud tõsine probleem, tõdesid äsja Brüsselis ELi rahandusministrid. Visalt majandust reforminud Saksamaa ei taha aga epistlit vähem edukatelt reformiriikidelt.

"Kõik riigid peavad pingutama, et oma konkurentsivõimet tõsta," ütles Saksamaa aserahandusminister Jörg Asmussen pärast ministrite kohtumist. "Need riigid, mille konkurentsivõime on viimastel aastatel pidevalt vähenenud, peavad pingutama seda rohkem."

Üldises nõudluse defitsiidis on euroala nõrgematel riikidel raske end sel moel jalule tõsta, hoiatas FT kolumnist Martin Wolf. See võib tuua pika majanduslanguse koos ettenägematute poliitiliste tagajärgedega.

tasub teada
Kui Lõuna-Euroopa säästukuurile pöörab, kannatab ka Saksamaa ise – Kreeka, Itaalia, Portugali ja Hispaania arvele langes mullu 12% Saksamaa ekspordist.
Euroala osakaal Saksamaa ekspordis on 43%.
Eksport on Saksamaa peamine kasvumootor – läinud aasta viimases kvartalis kahanes eratarbimine 1%, eksport kasvas 3%.
Saksamaa on eurost üks suuremaid kasusaajaid: Saksa enda valuuta oleks tugevam, mis pärsiks eksporti; laenuraha hind on eurotsoonis odavam; tehingukulud on madalamad ja valuutariskid väiksemad; vahetuskurss on stabiilsem.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik!

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara