Autor: Kaubandus.ee • 13. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eugesta ampsas tüki hulgikaubandusturust

Leedu omanikele kuuluv hulgikaubandusfirma Eugesta Eesti AS ostis konkureeriva Kriss Trading ASi. See ei pruugi jääda kaubandusturul viimaseks üleostmiseks sel aastal. 

2008. aasta suvel ostis Eugesta tubakatoodete hulgimüüja Tobaccolandi. "Eugesta strateegia on laieneda üleostmiste abil," ütles Kriss Tradingu vähemusosanik ja müügidirektor Kalle Kõre. Ettevõtete ühinemise initsiatiiv tuli tema sõnul Eugestalt.

Kõre hinnangul on Eesti jaekaubanduses läbilöömiseks vaja laieneda kõikides Baltimaades. "Olime seda arendamas, tegutsesime nii Lätis kui ka Leedus, aga meie jõud jäid väikeseks," tõdes ta.

Kuna Eugesta puhul on tegu Balti riikide ühe suurema hulgimüügi- ja logistikafirmaga, oli nende soov Kriss Trading ära osta väga loogiline, rääkis Kõre. "Minu nägemus on see, et siin Eestis pusides kaugele ei jõua," lisas ta.

Üleostmise hind on Kõre kinnitusel konfidentsiaalne. Küll aga mainis ta, et leedukad pakkusid õiglast hinda ning osapooled jäid rahule.

"Me arvame, et see on positiivne ja turu areng nõuab seda. Nii palju, kui me oleme rääkinud oma suurimate hankijate ja partneritega, siis nemad ka tervitavad seda," rõõmustas Kõre.

Edaspidi hakkab ta koos teiste Kriss Tradingu töötajatega tööle Eugestas.

Jungenti juht: ühinemine korrastab turgu

Hulgikaubandusfirma Jungent OÜ juht Mart Liibert arvas, et Eugesta ja Kriss Tradingu ühinemine on positiivne, sest turg korrastub. Üleostmist ei pea ta üllatavaks, kuna oli teada, et Kriss Tradingul on raskusi.

"Pigem võib siit muutuse ja üleostmise võimalusi paista tulevikus ka teistele väiksematele tegijatele," pakkus Liibert.

Samas ei tahtnud ta spekuleerida, kes võiks olla järgmised ühinejad või üleostetavad. "Oleme oma majas ka arutanud võimalike arenguid, mis turul võivad toimuda," selgitas Liibert.

Kriis surub väiksemate tegijate käivet alla

Ka logistikafirma AS Via 3L tegevjuht Elmer Maas uskus, et see ülevõtmine ei jää 2010. aastal viimaseks.

"Just väiksemad hulgimüüjad on jäänud mahtude vähenedes keerulisse seisu," möönis ta. Eriti keeruline on Maasi hinnangul alkoholile keskendunud ettevõtetel.

Tema sõnul hääbus Kriss Tradingu tegevus viimase aasta jooksul. "Usun, et sellest ülevõtmisest midagi olulist Eesti toidu- ja esmatarbekaupade turul ei muutu," lausus Maas.

Hoolimata lubadusest ei avanud Eugesta Eesti tegevjuht Viktoria Belehhova ühinemise tagamaid ning ettevõtte edasisi plaane. Äripäeva veebi ühinemist puudutava uudise juurde jäetud kommentaaris kirjutas ta aga, et Eugestal on Eesti turul suured plaanid.

tasub teadaKriss Trading esindas 39 tootjat ja hankijat, müües enam kui tuhandet toodet.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757