Autor: Kaubandus.ee • 23. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

El Pasha tulek on igati tervitatav

Kui Türgi kebabikohti ja veel mõnd kehva imitatsiooni mitte mitte arvesse võtta, siis Lähis-Ida köögiga restorani Tallinnas enne El Pashat ei olnudki. Nii et tere tulemast El Pasha! Sind me ootasimegi.

 Lähis-Ida toit on viimastel aastatel kogu maailmas erilist populaarsust kogunud.

Põhjuseks võib olla nii selle mõõdukalt eksootiline maitse kui köögiviljaroogade lai valik, mis taimtoitlustuvas maailmas üha enam hindamist leiab. Üleilmselt tuntuks on saanud falafelid, baba gannoush, hummus, pita, baklava, need on ka El Pasha menüüs olemas. Lähis-Ida toidud on rikkaliku maitsestusega, kuid mitte liiga teravad, nii et eestlastele võiks need sobida küll. Maitset annavad seesamiseemned, petersell ja muud ürdid, vürtsköömen, küüslauk, sidrun, oliiviõli. Liha ja kala süüakse muidugi ka, aga liha on taine ja köögiviljade osa toidus on suurem kui lihal. Nii et tervislik.

Tervislik iseenesest pole miski väärtus, kui toit ei maitse. El Pasha maitsed olid aga sellised, et minust sai esimese korraga restorani andunud fänn. Eriliseks lemmikuks sai baba gannoush, pitaleivatäidis või määre baklažaanist ja tahhiini pastast. Õieti meeldis mulle ettekandja soovitatud eelroavalikust absoluutselt kõik. Sinna kuulusid peale baklažaanivõide veel hummos, ful medammas, falafelid, kofta bissamak ja pitaleivad. Meeldis ka kalasupp ja lambaroog riisi ning pitaleivaga. Ja baklava – see oli parim, mida iganes maitsnud olen. Kõige krooniks toodi meile veel maja kulul üks äsja valmis saanud kook.

Menüüs on võõraste nimedega road ka lahti seletatud, mida need tähendavad ja millest koosnevad. Hummos või hummus on ehk neist kõige tuntum, see on segu purustatud kikerhernestest ja seesamiseemnetest tehtud tahhiini pastast, ful medammas tehakse purustatud ubadest.

Oad ja kikerherned on Lähis-Idas üldse kõvad tegijad, ka falafelid on tehtud kikerhernestest, neid pannakse isegi kalasupi sisse.

Globaalne gurmeekriis on lõpuks toonud ka Tallinna südalinna restorani,  mis panustab pigem toidule ja teenindusele kui eksklusiivsusele ja disainile.

Pearoogade hinnad lõpevad seal, kus naabritel alles algavad. Toit on värske ja erilise hoolega tehtud. Teenindus on soe ja sõbralik. Meid võeti vastu ja saadeti ära nagu oleksime käinud kellegi külalislahkes kodus. Ettekandja oskas ja tahtis meile võõraid roogasid selgeks rääkida. Saime teada, millest need on tehtud, kuidas tehtud, mil viisil süüakse ja isegi seda, kes on teinud - restorani kööki juhib naine, kes kogu oma eelneva elu on neidsamu oma rahvusroogasid oma pere jaoks teinud.

Maja, milles El Pasha end sisse on seadnud, ei ole varasematele söögikohtadele õnne toonud. Üksteises järel on seal uksed avanud ja seejärel kiirelt need ka kinni pannud üks vene- ja üks saksa stiilis restoran. Loodetavasti jääb hea toidu ja mõõdukate hindadega El Pasha seal püsima.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757