Autor: Kaubandus.ee • 30. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vakra: 15 minutit enne abikõnet oli turul kõik korras

Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra on Nõmme mahapõlenud turuhoone juures kõndides trööstitu olemisega. "Turvamees tegi turu territooriumil umbes 15-20 minutit enne põlenguteate edastamist ringkäigu ega märganud midagi kahtlast," märkis linnaosa vanem.

"Suitsu ega leeke kell 23.20 veel ei olnud," lisas Vakra. Veerand tundi hiljem aga teatas turvatöötaja juba häirekeskusesse, et turuhoone akendest löövad leegid välja.

Õnnetuse kulg oli väga kiire.

„Olin siit 100 meetrit eemal, kui helistati ja öeldi, et Nõmme turg põleb. Jõudsin samal ajal kohale, kui esimene päästeauto,“ meenutab väsinud olemisega Vakra.

Tema sõnul oli alguses leek nii pisike, et võhiku arvates võinuks selle ämbri veega ära kustutada.

„Aga tuli levis kohutava kiirusega. See maja põles varemeteks 50 minutiga. Hoone süttis tänava poolt, väljapoolt. Mina ei taha siin spekulatsioone levitada, aga rahvajutud räägivad süütamisest. Eks eksperdid selgitavad, kuidas hoone põlema läks,“ räägib murest murtud mees.

Vakra viibis õnnetuspaigas terve öö. „Rääkisin öösel korduvalt ehitajaga (Raketis Grupp OÜ – toim). Ehitaja välistas elektrisüsteemist või lühisest hoone nii mastaapse mahapõlemise,“ märkis Vakra.

Mullu oktoobris pärast 3,5 miljonit krooni maksnud renoveerimisprojekti avatud Nõmme ajalooline turuhoone oli Vakra väitel Seesamis kindlustatud viiele miljonile kroonile.

Samas ei olnud renoveeritud hoonesse ehitatud automaatselt tuleõnnetuse korral töölerakenduvat kustutussüsteemi.

„Meil on kõik turu territooriumil asuvad hooned ühtsesse valvesüsteemi ühendatud. Turul on 24h mehitatud valve. Valvuril hakkaski puldis tuli vilkuma. Mees jooksis üle platsi turuhoone juurde. Märkas, et see on suitsu täis ja kutsus abi,“ kirjeldab Vakra.

Kui täna on Nõmme linnaosavalitsusele kuuluv Nõmme turg tervikuna suletud, siis juba homsest püütakse territoorium jälle kauplejatele ja ostjatele avada.

Vakra lubab, et tulevikus proovitakse hoone taastada. Millal see juhtuda võiks, ei tahtnud esialgu ennustada.

Eile õhtul kell 23.36 teatati häirekeskusele tulekahjust Nõmme turuhoones. Kui päästjad õnnetuspaika jõudsid, põles puidust turuhoone juba lahtise leegiga.

Kustutustöödest võtsid osa kuus põhiautot, kolm paakautot, kaks redelautot, kaks voolikuautot, kaks kiirabi, kaks operatiivkorrapidajat, regiooni vastutav korrapidaja ja Päästeameti operatiivkorrapidaja.

Õnnetuspaigas oli päästjate suureks mureks ja ülesandeks kaitsta ka läheduses asuvaid hooneid, mistõttu moodustati magistraalliinid väikeste turuhoonete ja kõrval asunud ärihoone kaitsmiseks.

Inimesed tulekahjus kannatada ei saanud. Põleng kustutati lõplikult kell 05.32.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757