Autor: Kaubandus.ee • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduses kasvas e-dokumentide liiklus poole võrra

Mullu edastas ja töötles Balti riikide suurim elektoonilise andmevahetuse operaator AS Telema 4,1 miljonit dokumenti, mis on 52% rohkem kui 2008. aastal.

Läbi Telema vahetatud äridokumendid esindasid 3,4 miljardi euro väärtuses kaubatehinguid. Päevase liikluse maht ületas 10 000 dokumendi piiri esmakordselt augustis 2009, teatas ettevõte.

Üle 80% dokumentide mahust liigub toidu- ja esmatarbekauba sektoris, kuna seal on kõige enam tehinguid. Elektrooonilist andmevahetust kasutavad ka paljud ehitus-, elektroonika-, raamatu- ning muu kaubandusega tegelevad firmad.

Dokumenditüüpidest on jätkuvalt kõige populaarsem saateleht-arve, mille koguarv ületas kaks miljonit. Partneritele edastati üle 1,1 miljoni elektroonilise tellimuse. Lisaks arvetele ja tellimustele vahetati klientide vahel elektrooniliselt tellimuste kinnitusi, müügiaruandeid, pakkumisi, tarnekorraldusi ja mitmeid muid e-dokumente.

Eelmise aasta lõpuks oli Telema kaudu aktiivses e-dokumendivahetuses 18 500 linki ehk tellija-tarnija partnerlussuhet. 2008. aastaga võrreldes tähendab see üle 64%-list kasvu.

Nii dokumendivahetuse kui ka linkide arvu kasv on enam kui tõenäoliselt seotud keerulise majanduskeskkonnaga. Paljude ettevõtete jaoks on üha olulisem otsida oma tegevuses kuluefektiivsust aja- ja inimressursi kokkuhoius, samuti vigade vältimises, teatas Telema.

Telema on Balti riikide suurim elektoonilise andmevahetuse operaator, kes toetab kaubandusettevõtete tarneahela protsesse IT-lahendustega. Telema edastab kaubandusdokumente (tellimused, arved, saatelehed) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Telema süsteemis on üle 2500 poe ja üle 750 tarnija, aastas vahetatakse rohkem kui 4,5 miljonit dokumenti.

Telemal on kliente kümnest riigist, suurim suhteline kasv tuli eelmisel aastal Lätist ja Leedust. Mullu lisandusid esimesed kliendid Prantsusmaalt, Poolast, Kreekast ning Hollandist. Aasta lõpus olid käimas läbirääkimised ettevõtetega veel 11 Euroopa riigist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757