Lihavainen: palgad olid viimane võimalus

Palgad olid viimane kärpekoht, oleme poolteist aastat ainult kulusid kärpinud igalt poolt mujalt, sõnas Prisma Eesti juhi Janne Lihavainen.

"Kogu personali palku kärbiti. Varem me palku kärpinud ei ole," kinnitas ta.

"Me tõesti proovisime, et elaks majanduslanguse üle ilma palgakärbeteta. Kuid müügid ei ole nii kiiresti taastunud – mullu tegime ainult väikese plussi ehk kasum oli ainult 300 000 krooni ja nüüd esimeses kvartalis teenisime kahjumi,“ sõnas Lihavainen. Kui müükides on midagi positiivset võrreldes eelmise aastaga, siis sinna on veel pikk ma minna, et taastuks 2008. aasta tase, lisas ta.

"Ning nüüd on palgakärpe aeg lihtsalt käes. Palgad olid viimased, oleme poolteist aastat ainult kulusid kärpinud igalt poolt mujalt. Konkurendid on selle ajajooksul juba mitu korda töötajate palku kärpinud ning palgavahe läks suuremaks ja suuremaks," selgitas Prisma juht.

Lihavainen ütles, et kusagil on lihtsalt see piir, et kui palju saab lubada suuremaid kulutusi kui konkurendid. "Kuid me tahame endiselt oma lubadusest kinni pidada, et meil on odavaim ostukorv. Selles mõttes on loogika väga lihtne," märkis ta.

"Väga oluline on see, et Prismas on olnud senini oluliselt kõrgemad palgad kui meie konkurentidel. Vahe on selline, et kui meie konkurentide juures töötavad müüjad alates miinimumpalgast kuni 7000–8000 krooni, siis meie tavamüüja kõige väiksem palk algas 8000 kroonist," rääkis ta.

Lihavainen sõnas, et tavamüüja palgavahemik oli varem 8000–11 000 krooni, nüüd on see 7000–9000 krooni.

Prisma juhi sõnul lahkusid need töötajad, kes olid juba varem otsustanud poeketist vabatahtlikult ära minna. "Me ei planeerinud kedagi koondada ning me ei ole ka kedagi koondanud. Ainult üks inimene pole nõustunud palgakärpega, see on ametiühingu usaldusisik," sõnas ta.

Prismas langetati palku üheks aastaks. "Lepingu lisa sõlmiti aastaks ning peale seda taastuvad vanad palgad automaatselt – kui asjad lähevad nii nagu hetkel arvame, et majandus taastub ning et konkurendid ei teeks palkadega üllatavaid asju," rääkis Lihavainen.

"Tööinspektsioon on kaks korda asja läbi vaadanud ning kinnitanud, et protsess on juriidiliselt õige," lisas ta. 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara