Autor: Kaubandus.ee • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Made in" päritolumärgistus võib saada riietel kohustuslikuks

Toote päritolule viitava "made in" märgistuse kasutamine Euroopas müüdavatel riietel peaks olema kohustuslik, rõhutab Euroopa Parlament täna vastu võetud eelnõus.

"Made in" märgised on praegu vabatahtlikud ja praktikas sõltub nende kasutamine kohalikest seadustest. Samas on nt USAs, Kanadas ning Jaapanis "made in" märgise kasutamine rangelt reguleeritud. Parlamendi liikmete arvates tuleb riik päritolumärgisel muuta kohustuslikuks ka ELis, et vältida tarbijate eksitamist märgistega, mille järgi on riided valmistatud EL liikmesriigis, mitte kolmandates riikides nagu Hiina või Pakistan.

Praegune ELi õigusakt tekstiiltoodete märgistamise osas piirdub ainult tekstiilkiudude nimetuste ühtlustamisega ja kiukoostise märgistamisega.

Kuigi algselt pidi parlament täna hääletama vaid Euroopa Komisjoni tehnilisi ettepanekuid, mille eesmärk on vähendada uute kiudude turulejõudmise aega, siis saadikud muutsid selle poliitiliseks ettepanekuks, mille peamine eesmärk on muuta riigi märkimine päritolumärgisel kohustuslikuks.

Aitamaks tarbijatel teha teadlikumaid valikuid, palusid parlamendiliikmed komisjonil esitada kahe aasta jooksul aruanne ja vajadusel õigusakti ettepanek võimalike uute märgistusnõuete kehtestamise kohta liidu tasandil. Aruandes tuleks uurida hooldusnõuete (hetkel vabatahtlik) ning riiete ja jalanõude suuruse ja ohutusnõuete (süttivus, võimalikud allergeenid) märgistuse ühtlustamist.

Resolutsiooni poolt hääletas 528, vastu 18 ja erapooletuks jäi 108 saadikut.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757