Maasikamüüja: madalad hinnad sunnivad otsima kallimaid turge

Marjakasvataja OÜ Kindel Käsi omanik Valdis Kaskema ütles Äripäevale, et Eestis pole mõtet marjahinna üle võidelda, mistõttu nende enamus maasikaid eksporditakse Soome ja Lätti.

„Enamusjaolt tegelikult lähebki maasikas ekspordiks Soome ja Lätti,“ rääkis Kaskema. Viimast seetõttu, et Lätis on tase madal, Poola mari saab otsa, aga kvaliteetse marja järele nõudlust on. „Soomes samamoodi, kvaliteetse asja eest makstakse,“ selgitas mees.

Eesti probleemiks pidas ta asjaolu, et Poola maasikaid müüakse siin palju ning kilohind on alumisele piirile viidud. “Pole mõtet võidelda selle hinnaga koha peal, tuleb otsida paratamatult kallimaid turge,“ tõdes Kaskema, kelle sõnul eksport aitab edasi areneda ja investeerida.

Väidetavad hinnakokkulepped maasikakasvatajate vahel lükkas Kaskema tagasi. „Vastupidi – mitte  midagi ei suudeta kokku leppida. Minul ei ole mingit huvi kokkuleppida, mul on hoopis teised hinnad kui teistel,“ ütles mees. Ülemiste Maasikafestivalile tuleb Kindel Käsi maasikaid müüma 60 kroonise kilohinnaga. „Kvaliteedi vahe on nii suur, et inimesed tihtipeale ei usu, et see on meie oma kodumaine mari,“ möönis Kaskema. „Ma tegin spetsiaalselt filmi kodus, millisesse taarasse ma korjan, ma võin seda festivalil näidata, et see ei ole sissetoodud,“ märkis ta.

Üldises plaanis pidas Kaskema tänavust aastat marjakasvatajatele kehvaks aastaks. „Maasika saak, mis see aasta tuleb, moodustus eelmine sügis, mis oli lühike, öökülmad tulid vara  peale ja kevadel õitses vähe,“ pajatas ta, öeldes, et ilm ja loodustingimused on maasikatoodangu suhtes armutud olnud.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply veebipõhine kassa- ja laotarkvara

Erply on veebipõhine kassa- ja laotarkvara, mis on suunatud hulgimüügi, jaemüügi ja teeninduse valdkonnale. Kõik vajalik on standardlahenduses olemas ning lihtsasti juurutatav.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara