Autor: Kaubandus.ee • 7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB maikuu käive 30% väiksem kui mullu

ASi ABB juhatuse esimees Bo Henriksson ütles Äripäevale, et ettevõtte tellimuste maht on võrreldes eelmise aasta maikuuga langenud ligi poole võrra ning käivegi kahanenud ligi 30%.

Henrikssoni sõnul valmistab  heameelt, et Eesti töötleva tööstuse toodang suurenes mais ligi viiendiku võrra. "See näitab, et jää on hakanud liikuma," lausus juht. Samas viitas ta, et tähelepanu tuleb pöörata sellele, et kasv on tulnud ekspordi arvelt, sest müük siseturule võrreldes eelmise aasta maikuugua hoopiski vähenes.

"Ühest küljest tuleb hinnata meie ettevõtete ekspordivõimekust ning pingutusi leida täiendavaid võimalusi välisturgudel. Teisest küljest teeb koduturu jätkuv madalseis muret," nentis Henriksson.

ABB ekspordinumbrid ei ole korrelatsioonis statistikaameti näitajatega, viitas juht. Ettevõtte tegevusmahust ja müügitulust moodustab eksport aga jätkuvalt ca 75% "ABB tellimuste maht on võrreldes eelmise aasta maikuuga langenud ligi poole võrra, käive on kahanenud ligi 30 protsenti," nentis Henriksson. 

Eraldi võttes on tuulegeneraatorite tootmismahud vähenenud samuti ligi poole võrra, selgitas ta. "Mahu vähenemise põhjus on globaalse tuuleenergia turu kokkuvarisemine," selgitas tootja. Ta lisas, et tänaseks on turg taastumas, "Meieni Eestis jõuavad globaalsed arengud selgelt viivitusega", möönis Henriksson.

Teisestküljest on aga arenguid näha elektrikilpide tootmises, kus käive on kasvanud umbes 30 protsenti ja tööstuselektroonika tootmises, kus käive on umbes 25 protsenti suurem kui eelmise aasta mais, tähendas juht.

Aasta teises pooles usub Henriksson, et tootmismahud jäävad samale tasemel, võib-olla ka pisut kasvavad.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757