Autor: Kaubandus.ee • 28. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima käive langes Eestis 3%, Lätis-Leedus märksa enam

Kui Leedus langes Maxima poeketi käive tänavu esimesel poolaastal 13,7 ja Lätis 8,5 protsenti, siis Eestis kahanes müük vaid kolme protsendi võrra.

Esimese kuue kuuga vähenes Maxima netokäive Eestis võrreldes 2009. aasta esimese poolega 3,2 protsenti, 1,93 miljardi kroonini.

Maxima Eesti juhatuse esimehe Renatas Vaitkeviciuse sõnul kukkus Eesti esmatarbekaupade turg tervikuna esimesel poolaastal ligi kuus protsenti, kuid viimastel kuudel on näitajad paranenud.

"Kui aasta esimesed kuud olid väga nõrgad, siis teises kvartalis toimus paranemine ja seda ka Maxima tulemustes. Eriti hea meel on selle üle, et oleme suutnud klientide arvu aastaga ligi kümnendiku võrra kasvatada ja suurendada pisut ka turuosa," rääkis ta. "Soodne hinnatase toob küll uusi kliente, ent odavate hindade tõttu vähenes keskmine ostukorv," lisas Vaitkevicius.

Maxima Eesti juht märkis, et turg on endiselt väga kõikuv. "Näiteks jaanipäeva nädala käive tegi tugeva rekordi, ent tavapäevadel ollakse tarbimisotsuseid tehes endiselt äärmiselt ettevaatlikud," kinnitas ta. Teine poolaasta tuleb prognooside kohaselt juba tugevam, sõnas Vaitkevicius.

Lisandunud kliendid andsid Maximale võimaluse luua uusi töökohti. Jaeketi töötajate arv on tänavu kasvanud ligi 150 inimese võrra.

"Kui aasta alguses panustasime investeerides rohkem madalamatesse hindadesse, kärpides kulutusi ja vähendades juurdehindlusi, siis nüüd vaatame tulevikku pisut optimistlikumalt," sõnas Vaitkevicius. Tänavu on plaanis Eestis avada veel kaks-kolm uut kauplust, märkis ta.

Balti riikides ja Bulgaarias kahanes Maxima Grupi käive kokku esimesel poolaastal 11,1 protsendi võrra, 16 miljardi kroonini. Grupi peadirektori  Mindaugas Bagdonaviciuse sõnul on suurem käibelangus nüüdseks peatunud.

Leedus langes Maxima käive esimesel poolaastal võrreldes eelmise aasta esimese poolega 13,7%, Lätis 8,5% ja Bulgaarias 14,8%. "Kriis algas Eestis varem kui Lätis ja Leedus ning Eestis toimub ka taastumine kiiremini," märkis Bagdonavicius.

Jaemüügiketi Maxima kontserni kuulub 428 kaubanduskeskust Maxima X, Maxima XX ja Maxima XXX ning Ermitažas. Neist 216 asub Leedus, 129 Lätis, 53 Eestis ja 30 Bulgaarias. Kontsernil on kokku üle 25 500 töötaja.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757