Autor: Kaubandus.ee • 29. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitse juulis kardetud hinnatõusu ei täheldanud

Tarbijakaitseamet ei täheldanud kardetud hinnatõusu esimesel kuul ehk juulikuises hinnavaatluses võrreldes juuniga olulisi erinevusi.

Kuna 1. juulist jõustus kohustus avaldada hindu kahes vääringus, vaatles tarbijakaitseamet neid nii kroonides kui eurodes. Informatiivsete eurohindade avaldamise kohustusega seonduvat ja kardetud hinnatõusu esimesel kuul ei ilmnenud.

Ühekuise vaatlusperioodi põhjal on ennatlik märkida, kas hindade kahes vääringus avaldamise kohustusega kaasneb ka mõju hindadele. Paraku on üksikuid ilminguid, kus kaupleja on uut kohustust tõlgendanud selliselt, et on praegu vaid informatiivse eurohinna kujundanud võimalikult ümmarguseks ning konverteerinud selle järgi ka tootele/teenusele uue kroonihinna, teatas amet.

Üks tuntumaid sellelaadseid juhtumeid on Tallinna restoran Vapiano, kes nii kodulehel kui ka kohapeal olevas menüüs esitab kroonihindu selliselt, et neid ei ole Eesti kroonides võimalik maksta. Tarbijakaitseamet saatis ettevõttele kirja, milles palus selgitust. Kui hind on avaldatud summas, mida pole sularahas võimalik maksta, on tegu eksitava kauplemisvõttega ning see on karistatav.

Lisaks kontrollis tarbijakaitseamet juulis veel 29 Tallinnas – enamasti vanalinna piirkonnas – asuvat toitlustusettevõtet. 15 toidukohas rikkumisi ei tuvastatud, kolmes ei oldud kroonides avaldatud hinna ümberarvestamisel eurodesse kasutatud Eesti Panga kurssi (1€ = 15,6466 krooni). Rikkumisi, kus ümberarvutamisel saadud tulem ei olnud ümardatud ühe sendi täpsusega kolmanda koha järgi pärast koma oli üheksas ettevõttes. Kahes restoranis – Kloostri Ait ja Kuluaar – puudusid eurohinnad sootuks.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste sõnul on eurohindade näitamine kõrvuti krooniga kehtestatud majandus- ja kommunikatsiooniministri määrusega. Määruse mittetäitmine on karistatav ning amet on asunud rikkumiste ilmnemisel võtma kasutusele ka vastavaid meetmeid. "Tänaseks on kohustus kehtinud juba ligi kuu ning enam ei ole aktsepteeritavad jõudluse või teadlikkuse puudusele viitavad argumendid," lausus Sooniste.

Tarbijakaitseameti hinnavaatlus hõlmas juulis nelja linna kaupluseid. Tallinnas, Tartus, Jõhvis ning Kuressaares käidi kokku viieteistkümnes kaupluses – Rimides, Selverites, Prismas, Maximates, Säästumarketites ning Konsumites. Monitooringu tulemusi analüüsides ei täheldanud amet olulisi hinna muutusi võrreldes juuni vaatlustulemustega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757