Autor: Kaubandus.ee • 1. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed kompenseerisid müügi langust hinnatõusuga

Jaekaupmehed kompenseerisid juunikuist 7%list müügimahtude langust hindade tõstmisega, kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeerium reedel avaldatud statistikat.

Juunis kasvas toidukaupade, jookide ja tubakatoodete jaemüük spetsialiseeritud kauplustes 66%. Samas on selle segmendi osakaal kogu jaekaubanduses veidi üle kolme protsendi ning mõju kogukäibele on suhteliselt marginaalne. Lisaks eelnevale kasvasid mahud juunis 4% võrra farmaatsia- ja meditsiinikaupade, kosmeetika ja tualetitarvete jaemüügis. Kasutatud kaupade jaemüük kauplustes ja muu jaemüük väljaspool kauplusi jäi aasta varasemaga võrreldes samale tasemele. Ülejäänud kauplusegruppides olid mahud väiksemad kui eelmise aasta juunis.

Suurematest kauplusegruppidest jätkab müügi langus aeglustumist toidukaupade osas, mis langes aastaga 3%. Samas on peatunud toidukaupluste müügitulu langus, jäädes aastatagusega pea samale tasemele. Seega mahtude vähenemist on suudetud kompenseerida kõrgemate hindadega.

Müügilangus on stabiliseerunud ka majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide osas, mille mahud kahanesid aastaga 14%. Müügimahtude poolest oli juuni siiski vastavale kauplusegrupile aasta tugevaim kuu. Samuti on kuises võrdluses suudetud kasvu näidata kõigil kuudel alates märtsist. Mõnevõrra kehvemaks osutus juuni tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete jaemüügile, kus mahud vähenesid aastaga 3% võrra. Samas suutsid ettevõtted oma müügitulu kasvatada aastaga enam kui kümnendiku.

Statistikaameti andmetel vähenes juunis jaemüük püsivhindades 7%, ulatudes 4,8 miljardi kroonini. Eelmise kuuga võrreldes kasvas müük 2%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu jäi aasta varasemaga võrreldes pea samale tasemele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757