Autor: Kaubandus.ee • 10. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valgevene plaanib impordi pea täielikku keelamist

Valgevene kaubandusministeerium valmistas ette loetelu kodumaise toodangu puudujäägist turul, mis võib tähendada peatset piiri sulgemist vastavale importkaubale, vahendas uudisteportaal charter97.org.

Nagu kirjutab väljaanne "Zavtra tvojei stranõ" (tõlkes "Sinu maa homne päev"), lülitati nimekirja tööstuskaubad, mida Valgevenes üldse ei toodeta, toodetakse liiga vähe või mis on välismaise kaubaga võrreldes kehvema kvaliteediga. Need on kaubad, mille tootmisse tuleks kohalikel ettevõtjatel panustada.

Kõige suurema kaubagrupi moodustavad majapidamistarbed ja tööriistad, kus on 36 nimetust. Ilmneb, et Valgevenes on terav nõudlus kirveste järele, mida oleks vaja vähemalt 5000 tükki. Vaja oleks aga ka 30 000 viili, 23 000 vikatit ja mutrivõtmeid, tollipulki ning sirpe. Lapiktange ja isoleerlinti toodetakse, kuid need jäävad välismaistele analoogidele alla.

Spordikaupade nimekirjas on 29 nimetust, sh tuhat paari kvaliteetseid hokiuiske, 2000 paari suusakeppe ja kinkekarbis malendid. Suuskadega on ilmselt kõik korras ja neid jätkub, sest suuski nimekirjas pole.

Nimekiri sisaldab 28 sorti elektrikaupa, kaasa arvatud nõudepesumasinad, konditsioneerid, kohvimasinad, elektrilised mahlapressid, blenderid, poolautomaatsed pesumasinad, fritüürid, röstrid, massaažiaparaadid, höövlid. Valgevene jaoks on see praegu puhas importkaup. Ei jätku ka kaitsmeid ning 10-, 15- ja 25ampriseid automaatkorke ning palju-palju muud.

Möödunud aasta augustis kirjutas charter97.org, et võimud seadsid kaubandusele eesmärgi vahetada praegune sortiment välja nii, et vähemalt 90% toidukaubast ja 70% tööstuskaubast oleks kohaliku päritoluga. Tol hetkel oli Valgevene päritoluga ligi 80% toidukaubast ja 55% muust kaubast. Valgevene valitsus loodab sel moel vabaneda lattu toodetud varudest.

Tänaseks päevaks on Valgevene võimud ettevõtjatelt massiliselt importkaupa ka konfiskeerinud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757