Kokkuostja: sügisene hinnatõus ahvatles rapsi külvama

Möödunud aasta septembrist hakkas rapsi hind tõusma ja seda külvati 20 000 hektarit rohkem kui tavaliselt, rääkis hinnatõusu mõjudest AS Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas.

"Üks mees pani lausa 43% külvipinnast rapsi alla, ehkki see on riskantne," märkis Ameerikas tunnistades, et Eesti põllumeestes voolab küllaltki palju mänguri verd.

Ameerikas ütles, et Baltic Agro teavitab viljakasvatajaid börsihindade muutumisest SMSiga ja sellele vastates saab sõlmida ka müügilepingu. Praegu võib niimoodi ette ära müüa pool järgmise aasta oodatavast saagist.

Eesti põllumehed kasvatavad aastas ligikaudu 900 000 tonni teravilja, millest kaks kolmandikku söödetakse sisse oma lehmadele ja sigadele. Ekspordiks läheb maksimaalselt 100 000 tonni vilja.

Viljakaubanduse kogustest oleks kasulikum vaadata pikemat aastate rida, kuna Eesti pole aastasadu olnud vilja eksportiv maa, märkis Ameerikas. "Ajaloos õpetati meile, et  viimati olime Rootsi ajal nende viljasalveks. Kõik järgnevad aastasajad püüti kasvatatud vili sööta loomadele ja teenida liha ning piimaga. Nõuka ajal püüti kõigile isegi sisendada, et Eesti nisust ei saagi saia teha," selgitas ta.

"Nüüd oleme tasapisi uuesti hakanud vilja eksportima. Tegime sellega algust ligikaudu 5 aastat tagasi esimesena Eestis ning viimaste aastatel ekspordime ligikaudu 100 000 tonni vilja ja rapsi ehk ligikaudu 40 viljalaeva aastas," täpsustas Ameerikas. "Teist samapalju müüme Eesti suurematele loomakasvatajatele ehk Eksekole, Talleggile ning teistele ja tööstustele nagu Tartu Mill, Werol jne."

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara