Rimi ja Maxima kaebavad - inimesed ei taha töötada

Suured kaubandusketid Rimi ja Maxima otsivad majandusega maoli käinud Lätis aktiivselt töötajaid, kuid töötute suurest hulgast hoolimata ei suuda nad vabu töökohti täita.

Ent oh üllatust-üllatust! Töötud ei taha või lihtsalt ei sobi kaubanduses töötama ja kettide praegused töötajad lasevad kergekäeliselt jalga, kirjutas ajaleht Telegraf.

Ainuüksi Maximas on 25 vaba töökohta. Juhtkond kaebab kaadri nappuse üle ja näeb probleemi selles, et töötud inimesed lihtsalt ei tahagi tööd teha. Maxima otsib praegu müüjaid, pagareid, kondiitreid, turvamehi, lihttöölisi... ja isegi kaupluse direktorit.

Rimi Latvias valitseb analoogne olukord. Vältimatult oleks vaja müüjaid, kassiire, kokka, pagareid, kaubandusspetsialiste. Seejuures jäävad kuupalgad 260-500 lati (5720-11000 kr) vahele.

Töötajaid vajavad ka teised kaubandusketid, näiteks Iki, mis otsib kondiitreid, müüjaid, osakonnajuhatajaid, ostuspetsialiste ning seda kõike olukorras, kus riigis on 200 000 töötut.

"Kui aasta tagasi polnud probleeme töötajate leidmisega ja soovijaid jätkus, siis nüüd on kandideerijaid endiselt palju, kuid ei saa öelda, et nad tahaks väga töötada. See on paradoks, millest ei räägi ainult meie. Tuleb välja, et inimestele pakutakse tööd, kuid nad pole valmis töötama," rääkis Rimi Latvija pressiesindaja.

"Aasta alguses oli Maximas 86 vaba töökohta, siis praegu juba 240. Eriti napib mehi," ütles Maxima Latvija personaliosakonna juhataja Liga Slenge. Ettevõttesse saadetavate CVde arv on kõvasti kukkunud. Aasta alguses tuli veel 1500 kandideerijat, praegu vaid 900, millest ainult 15% enam-vähem sobivad ja üksnes 2% on sellised, mida Maxima ka tegelikult vajab.

Vastates küsimusele, miks inimesed siis töötada ei taha ja kaader nii kõvasti voolab, ütlevad kaupmehed: töötajatele on tekkinud alternatiiv. See tähendab, et nad ei hoia enam töökohast kümne küünega kinni.

Kui aasta alguses vallandas Maxima kuus 50 inimest, sest nad ei ilmunud ühel hetkel enam lihtsalt tööle, siis nüüd on sel põhjusel vallandatavate töötajate arv kasvanud 180 inimeseni kuus. "Inimestel puudub arusaamine, et töö - see on väärtus, ja seetõttu on suhtumine töösse ka vastav," kommenteeris Maxima personalijuht. 

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV keskmistele ja suurtele ettevõtetele

Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Lihtsam viis e-poe loomiseks

Müü oma tooteid kasutades Eesti suurimat pilve-põhist platvormi! Meie võimas e-poe lahendus annab sulle kõik vajalikud tööriistad ehitamaks endale sobiv e-pood.

Statistika

Teabevara