Autor: Kaubandus.ee • 15. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljud netipoodidest tellitud elektroonikaseadmed ei vasta nõuetele

Kõige enam leiti nõuetele mittevastavusi Apple iPhone laadsete mobiiltelefonide, GPS navigaatorite, autos kasutatavate FM saatjaga MP3 mängijate ning erinevate mäluseadmete puhul.

2010. aasta I poolaastal kontrollis tehnilise järelevalve amet 586 internetipoodidest ja –foorumitest tellitud raadioseadet, neist 574 tunnistati nõuetele mittevastavaks. Elektri- ja elektroonikaseadmeid kontrolliti 275 juhul, nõuetele mittevastavaks tunnistati neist 250 seadet.

Nõuetele mittevastavaks tunnistatud raadio-, elektri- ja elektroonikaseadmeid Eestisse tuua ei lubata, maksu- ja tolliamet hävitab need või saadab saatjale tagasi. Eestis läbivad kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabunud postisaadetised tollikontrolli, mille üheks osaks on nõuetele vastavuse kontroll. Eestisse võib tuua ainult CE- märgistusega ning markeeritud raadio-, side- ja elektroonikaseadmeid.  CE- märgistuse ja markeeringu olemasolu ning nõuetele vastavust kontrollib tehnilise järelevalve amet.

2010. aasta I poolaastal  tuvastati kõige enam nõuetele mittevastavusi Apple iPhone laadsete mobiiltelefonide, GPS navigaatorite, autos kasutatavate FM saatjaga MP3 mängijate ning erinevate  mäluseadmete puhul. Peamiseks rikkumiseks oli Euroopa nõuetele vastava CE- märgistuse, vastavusdeklaratsiooni ning tootja identifitseerimist võimaldavate andmete puudumine, mis viitas enamus juhtudel sellele, et seadme tehnilised nõuded olid täitmata. 

Inimeste teadlikkus internetikaubanduse võimalikest ohtudest  on tõusnud. Sel aastal on tehnilise järelevalve ametilt senisest märgatavalt rohkem küsitud raadio-, side- ja elektroonikaseadmetele kehtivate tehniliste ning kohustusliku märgistusega seotud nõuete kohta.

Tehnilise järelevalve amet soovitab enne internetipoest või -foorumist ostu sooritamist koguda seadme kohta võimalikult palju informatsiooni. Tellitava seadme tutvustus peab kindlasti sisaldama infot tüübi, mudeli numbri ja tootja kohta, samuti kinnitust seadme Euroopa nõuetele vastavuse kohta. Väga oluline on müüjalt küsida seadme vastavusdeklaratsiooni (Declaration of Conformity).  Vastavusdeklaratsiooniga kinnitab tootja oma toote vastavust Euroopa nõuetele. Kui  internetipoe poolt antav informatsioon tellitava seadme kohta on ebatäpne või arusaamatu, tasub seade ostmata jätta.

Internetipoodidest tellides on oluline teada ka seda, et kõiki raadio-, elektri - ja elektroonikaseadmeid ei tohi igal pool maailmas edasi müüa ja kasutada. Põhjuseks on regiooniti erinevad tehnilised nõuded ja raadiosageduskasutus. Näiteks Eesti sageduskasutusega mittesobivad raadioseadmed töötavad siin häiretega ning põhjustavad häireid ka teiste seadmete töös. Euroopa nõuetele mittevastavad mobiiltelefonid või telefonid , mis on toodetud kasutamiseks teistes regioonides, ei pruugi Eesti sidevõrkudes töötada. Selliste telefonide kasutamisel võivad sideteenused jääda kättesaamatuks ning sideoperaatoril on õigus häireid tekitava telefoni kasutamist piirata.

Raadio-, side- ja elektroonikaseadmetele kehtivate Euroopa nõuete kohta annab selgitusi tehnilise järelevalve amet. Tolliprotseduuride kohta annab selgitusi maksu- ja tolliamet.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757