Autor: Kaubandus.ee • 23. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduvilja hinnatõus tuleb tarbija taskust

Eesti viljakasvatajad saavad hinnatõusust lisaraha kohalikult turult, sest eksporditava söödateravilja hind on ammu lepingutega fikseeritud.

Kevili Põllumajandusühistu juhatuse liikme Hanno Niinepuu sõnul sõlmitakse riski hajutamiseks kolmandik söödavilja fikseeritud lepinguid välismaiste kokkuostjatega juba kevadel enne külvi. Seega võidavad augustikuisest hinnatõusust kõige enam spekuleerijad, kes praegu vilja edasi müües teenivad päris korralikult, märkis Niinepuu. "Toiduvilja lepingulised kogused aga on meil praegu veel lahti, kuna otsime oma liikmele parimat hinda," lisas ta.

Kevili koondab 150 Eesti viljakasvatajat. Kevili liikme Madis Ajaotsa sõnul ei sõlmi ühistu enne saagi korjamist Eesti kokkuostjatega lepinguid, neile müüakse vaid väikesed järelejäänud toiduvilja kogused. "Sel aastal on olnud väga hea, et oleme saanud järelejäänud väikese koguse kõrgema hinnaga müüa," märkis ta. Ajaotsa hinnangul jääb toidunisust sel aastal umbes 70% Eestisse. Seega saab viljakasvataja augustikuise toiduvilja hinna tõusu vahe endale.

Kevili suurima Eesti toiduvilja müügipartneri Tartu Mill ASi ostujuht Leonid Dulub ütles, et nende jaoks on toidunisu ja -rukki kokkuostuhind võrreldes aastataguse ajaga tõusnud umbes 100%. Praegu on Tartu Mill prognoosinud jahu hinna tõusuks 65–70%.

Leiburi juhatuse esimees Olli Pekka Juhana Johanssoni sõnul ostab ettevõte suurema osa jahust Tartu Millilt. Alates 1. oktoobrist plaanib Leibur tõsta toodangu hindu keskmiselt 15%. Johanssoni kinnitusel selguvad uued tooraine hankehinnad alles selle nädala lõpuks, kuid nii rukki- kui ka nisujahu puhul on arvestatud vähemalt 50% hinnatõusuga.

"90% meie toodangu hinnatõusust on ajendatud tooraine kallinemisest. Energia ja pakkematerjalide hinnatõusu oleme katnud oma rahakotist, kuid jahu hindade tõusu me enam nii lihtsalt üle ei ela," ütles Johansson.

Hanno Niinepuu arvates ei saa Leibur panna hinnatõusu ainult teravilja kallinemise arvele, aga ühe osa moodustab see kindlasti. "Teravilja hind on tõusnud ja praegused trendid näitavad jätkuvat tõusu," nentis ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757