Tarbijakaitse tuvastas hinnatõusu

Septembrikuu teisel nädalal toimunud hinnavaatlus viies Eestimaa linnas näitas, et hinnad on siiski tõusuteel, kuigi kahe aasta tagune tase veel saavutatud pole, teatas tarbijakaitseamet.

Samas oli septembris rohkelt sooduspakkumisi, mis andsid tarbijale valikuvõimaluse kallimate toodete asemel odavamaid soetada.

Tarbijakaitseameti hinnangul on paljuräägitud leiva hinna tõusul tõepõhi all, kuid seda vaid osaliselt  – näiteks enamikes vaatlusalustes kauplustes oli Toolse leiva hind 7,9 krooni, kuid veel juulikuus võis mõnes poes nimetatud leiba osta pea kroon odavamalt.

Kui võrrelda käesoleva aasta septembrikuu hinda kahe aasta tagusega (Toolse leib 8.90), siis võib öelda, et praegune leiva hind on saavutamas oma endist hinnataset. Samas oli septembris langenud Tallinna peenleiva keskmine hind.

Tõusnud oli ka Kodusaia hind ja seda ligi ühe krooni võrra. Kodusaia keskmine hind oli veel kaks aastat tagasi septembris keskmiselt 6,7 krooni. Aasta tagasi maksis nimetatud sai keskmiselt 7 krooni ning käesoleva aasta septembris oli hind 5,9 krooni, kuigi veel eelmisel kuul sai kodusaia poodidest kätte keskmiselt 4,9 krooniga.

Piimatoodete hindades eelmise nädalani olulisi muutusi polnud toimunud. Veel üle-eelmise nädala seisuga oli odavaim kilepakendis piima hind keskmiselt 7,9 krooni. Eelmise aasta „piimasõja“ ajal maksis piim poodides keskmiselt 4,7 krooni (odavaim lausa 2,5).

Hinnad olid osades poodides tõusnud ka Kodusel hakklihal, kanamunadel (Tallegg peremunad, 10 tk) ning odavaimal suhkrul.

Märgatavalt oli tõusnud kohvi hind. Hinnatõus ei jätnud puutumata ka õlut. Näiteks kui pudel Saku Originaal õlut maksis augustis 12,2 krooni, siis septembrikuus oli hinnaks 13.2 krooni.

Kartuli kilo maksis septembris keskmiselt 5 krooni ringis, mis on umbes 70 senti odavam kui kuu varem. Ka lahtise (ja pestud) porgandi kilo on odavnenud (pea 25%), makstes septembris keskmiselt 5 krooni. Suurema hinnatõusu on läbi teinud värske kurk, mis maksis veel augustis keskmiselt 12 krooni, kuid septembris 18,9 krooni kilo. Värske tomat, mis augustis maksis veel keskmiselt 16,6 krooni kilo, maksis septembris juba 23,5 krooni.

Lisaks toidukaubale hõlmab tarbijakaitseameti hinnavaatlus ka erinevaid teenuseid. Viimaste puhul on ettevõtjate ning linnade lõikes hinnaerinevused veelgi suuremad kui toidukaupade puhul. Näiteks kõige kallimalt pakub jope keemilist puhastust vaatlusalustest teenindusasutustest Tallinnas Kristiine Keskuses asuv puhastus, kus jope saab puhtaks 125 krooni eest. Soodsaim hind on pealinnas Sütiste teel asuv Kemox ning Jõhvi kaubanduskeskuses asuv keemiline puhastus, kus jope puhastamine maksab 85 krooni.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara