Autor: Kaubandus.ee • 12. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kullaautomaatide võidukäik

Saksa päritolu "Gold to go" kullaautomaadid on olnud sedavõrd edukad, et firmal on kavas laienemine USAsse.

Saksamaal on kullaautomaate tänaseks kaheksas linnas, lisaks üks automaat Abu Dhabis, Itaalias Bergamo lennujaamas ning Hispaanias Madridis luksushotellis The Westin Palace.

Nagu kinnitas kullaautomaadi leiutaja ja firmaomanik Thomas Geissler ajakirjale Spiegel, on automaatide rekordkäive olnud kuni 350 000 eurot kuus. Geissleril on nüüd plaan edasi laieneda – Saksamaal, Austrias ja Šveitsis on plaanis üles panna kokku 200 kullaautomaati. Järgmisel kuul on plaanis siseneda ka USA turule.

Sularaha või krediitkaardi vastu annab automaat välja kuni 250grammiseid kullakange. Müügil on 24karaadine kuld, lisaks kangidele müüb automaat ka erinevaid kuldmünte. Automaat on varustatud tarkvaraga, mis hoiab kulla hinna turuhinnaga vastavuses, hinna korrigeerimise intervalliks on kümme minutit. Ühe automaadi hinnaks nimetab Geissler 35 000 eurot.

Tema argumendiks on, et kuld on automaadis odavam kui pangas. Kui pangas võib kulla kättesaamine aega võtta mitu päeva, siis automaadist saab selle kohe. "Raha sisse, kuld välja," ütleb Geissler. Rahapesu vältimiseks on anonüümne kullaost võimalik ainult vähem kui 2500eurose ostu puhul. Üle selle tuleb sisse skännida isikut tõendav dokument.

Geissler on mõelnud ka sellele, kuhu tema kliendid kulla panevad. Saksamaal Metzingenis on tal selleks olemas üliturvatud ladu, mida valvatakse 24 tundi ööpäevas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757