Autor: Kaubandus.ee • 20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina võib vähendada  muldmetallide eksporti 30 protsenti

Hiina võimalik otsus muldmetallide eksporti 2011. aastast vähendada on põhjustanud importööride suure ärevuse Tokiost Washingtonini.

Juhtivate tööstusriikide importöörid  kahtlustavad, et kvootide vähendamise eesmärgiks on tõsta muldmetallide hinda ja suurendada seeläbi konkurentsi elektroonika- ja autotööstuses.

Praeguse info kohaselt võib Hiina vähendada muldmetallide tootmist 2011. aastal 100 000 tonnile praeguselt 120 000-lt. „Strateegilistel, keskkonna- ja majanduskaalutlustel ei saa Hiina lubada endale maailma varustamise jätkamise koormat,“ ütles Chao Ning, väliskaubanduse osakonna juht ajalehele China Daily.

Maailma suurim muldmetallide importija Jaapan on asunud otsima alternatiivseid allikaid ning kaalub suuremate varude soetamist.  Ka USA kaalub muldmetallide soetamisvõimalusi väljaspool Hiinat. Kui Kongress plaani heaks kiidab, alustatakse muldmetallide kaevandamist Ühendriikide territooriumil. 

Haruldased muldmetallid ehk lantanoidid, mida leidub maailmas vaid väikestes kogustes, mängivad olulist osa moodsas elektroonikatööstuses, auto- ja sõjatööstuses. Rohkem kui 90 protsenti neist metallidest tuleb Hiinast.

Vahemikus 1996 kuni 2003 on Hiina muldmetallide varud 37% võrra vähenenud. Kui kaevandamist praeguses tempos jätkatakse, on need 15-20 aasta pärast ammendatud, selgitas Hiina kaubandusministeerium läinud nädalal. Alates 2005. aastast on Hiina muldmetallide ekspordikvoote korduvalt vähendanud. Võrreldes 2009. aastaga vähenes eksport sel aastal 40 protsenti.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757