Janek Kalvi: alkohol on poliitiku jaoks punane rätik

Poliitikud peavad kõnelema alkoholist alati negatiivselt ja keelduma vägijoogiga seotud soodustuste seadustamisest, sest nad on ühiskondliku alkoholitundlikkuse ohvrid, sõnas alkoholitootjate liidu juht Janek Kalvi.

"Alkohol on vaieldamatult üks sellistest punastest rätikutest, mida kardetakse valimiste ajal lehvitada ja selles osas ka mõistlike seisukohtade vastu võtmine valimiste ajal võib tormilise reaktsiooni esile kutsuda opositsiooni poolt või erakonna siseselt," sõnas ta. Kalvi lisas, et piisab poliitikul vaid kasutada sõna "alkohol", kui tema suunas pommid lendama hakkavad.

Liviko juht tõi näiteks, et kui varem mõni poliitik rääkis öise alkoholimüügi lubamisest või joobe alamäära kehtestamisest auto juhtimisel, sõideti poliitkust kui teerulliga üle. "Alkoholi osas mõõdukate seisukohtadega esinemine on poliitiku jaoks tabu. Alkohol on halb ja üleüldine hoiak peab olema poliitiku jaoks ainult negatiivses võtmes," ütles Kalvi.

Tema sõnul pole ainult poliitikud oma hoiataja tekitajaks, vaid viga on ühiskondlik. "On kujunenud olukord, kus alkoholist ilma kirgedeta ei räägitagi," ütles Kalvi. Tema hinnangul on alkoholikultuuri arendamine juba seetõttu pärsitud, sest sel teemal ei suudeta rahulikult rääkida.

"Teatud utreerimine on läinud liiga kaugele ja poliitikud on ühiskonna viimse vindini kruvitud närvide ja sensitiivsuse ohvrid," sõnas Kalvi.

Liviko juhi hinnangul on Eesti alkoholipoliitikas aktsiisitõusudega üle pingutatud ja samuti on öine alkoholimüügikeeld hoopis vastupidise efekti tekitanud. "Sellega anti hoopis võimalus varimajanduse tekkeks. Täna pole mingi saladus, et inimesed saavad taksoviina osta. Varem poleks sellist olukorda tekkinud," sõnas Kalvi.

Alkoholitootjate liidu andmetel müüdi tänavu jaanuarist augustini 6,97 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on miljon liitrit vähem kui mullu kaheksa kuuga ja liidu hinnangul on umbes sama palju suurenenud salaalkoholi osakaal.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara