Autor: Kaubandus.ee • 25. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Varjatud võrgustik või juhus?

Saksamaal olid postimüügifirmad Quelle ja Otto tõsised konkurendid. Quelle tütarfirmat Eestis käivitanud Mari Rahumägi ja Riina Pajupuu konkureerisid aga siinsel turul Rahumägi emale ja Pajupuu 3aastasele tütrele kuulunud ettevõttega, mis tegeles Otto postimüügiga Eestis.

Eelmisel aastal raskustesse sattunud Saksa postimüügifirma Quelle tütarfirma alustas Eestis tegevust 2003. aasta suvel. Tegemist oli teise Saksa suure postimüügifirma Otto konkurendiga, mida enne Quelle tütarfirma Eesti tütarfirma loomist esindasid Eestis samuti Mari Rahumägile ja Riina Pajupuule kuulunud ettevõte Tellimiskeskus OÜ.

Mari Rahumägi ja Riina Pajupuu asusid Quelle tütarfirma tegevust Eestis juhtima 2003. aasta augustis. Kaks kuud enne seda liikusid Tellimiskeskuse osalused mõlema ärinaise lähikondsete poolt asutatud ja kontrollitavale firmale. Selleks oli 2003. aasta alguses loodud OÜ Catalouge-shop, millest pool kuulus Mari Rahumägi emale Leili Saarsele ja pool Riina Pajupuu kolme aasta vanusele tütrele Grete Rebasele. Grete seaduslik esindaja oli selles firmas tema isa Meelis Rebane.

Praegu omab poolt OÜ Catalogue-shopist Riina Pajupuu, kes sai osaluse tütrelt 2008. aastal. “See lihtsalt oli nii, nagu oli. Siin ei olegi mitte mingisugust põhjust. Ei tasu otsida mingit tonti siit tagant. Nii see oli,” lausub Pajupuu selgituseks.

Teise poole omanik on aga praegu advokaadibüroo Concordia, kes sai osaluse Leili Saarselt kingitusena. Selle kingituse tegi Mari Rahumägi 2004. aasta detsembris.  Leili Saarse kinnitab, et tal ei ole firmaga enam mitte vähimatki pistmist. Küsimusele, kellele see osalus aastate eest liikus, ta oma sõnul vastata ei saa. “Mina ei ole kompetentne seda teiega siin arutama. Ma ei oska teid praegu aidata selles küsimuses,” ütleb ta.

Advokaadibüroo Concordia juhatuse liige Jaanus Mägi kinnitab, et nemad ennast omanikuks ei pea. “Ma saan teile öelda, et hoiame neid kliendi varana ja rohkem ma neid ei kommenteeriks. Andsime kliendile ka edasi, et kui ta tahab kuidagi avalikkuse ette tulla, ju ta otsib üles. Ei pea tõenäoliseks küll,” ütleb ta.

Catalogue-shop on möödunud aastatel ka dividende maksnud, kuid Concordia arvele need jõudnud ei ole.

“Need on kliendi varad, need hoitakse eraldi. Kui on kliendikonto, kus kliendile laekuvad mingid rahad, siis ka sellest rahast saadav vili – nt kontole laekuv intress krediidiasutuses – ega see ei ole meie oma, vaid see tuleb maksta välja kliendile,” sõnab Jaanus Mägi.

Eile pärastlõunal saatis Mägi Äripäevale e-kirja, milles muu hulgas teatatakse: “Me ei saa loomulikult ka täna avaldada, kelle ülesandel me seda osa hoiame. Küll aga saame Teile täna Mari ja Jaanus Rahumägi palvel kinnitada, et me ei hoia ega ole hoidnud kõnealuse äriühingu osa ei Mari ega Jaanus Rahumägi ülesandel.”

Mari Rahumägi ei olnud nõus kohtuma ega ka vastama Äripäeva küsimustele. Ta ütles, et kui leht midagi kirjutab, siis kaalub ta kohtusse pöördumist."Teate, mulle tundub, et see Äripäeva ajakiri on nii palju valesid minu kohta trükkinud, et ma ei soovi teile absoluutselt mitte millestki… Te olete mulle põhjustanud niisugust hingevalu ja ma sügavalt kaalun kohtusse pöördumist. Ja ma arvan, et kui järgmine kord midagi üllitate, siis ma teen ka seda ja võtan kõik eelmised keissid ka üles. Head aega," teatas Mari Rahumägi ja lõpetas kõne.Mari Rahumägi on postimüügiga tegelnud alates 1992. aastast, kui tal oli Saksamaalt kaupu vahendav ettevõte Willow Mink, kirjutas ajakiri Kroonika 2005. aastal. Ettevõttel läks sedavõrd hästi, et Mari tegemistel silma peal hoidnud sakslased kutsusid ta enda juurde Quelle Estland OÜ tegevjuhiks. Nii sai Mari Rahumägist Euroopa suurima kataloogikaubamaja üks liikmeid. Omanikust sai palgatööline. Juht, kes oma firma kogemustest teab, mida omanik ootab, märkis Kroonika.

Postimüügiäri läks siin hästi, kuid Saksamaal viimasel ajal enam mitte. Eelmisel aastal prooviti veel saneerimisega mudast välja rabeleda, kuid investorite leidmine ebaõnnestus ning  ettevõte läks pankrotti. Suur konkurent Saksamaal Otto Grupp ostis ära ka Quelle kaubamärgi.

Nende segaduste tõttu oli ka Quelle OÜ töötajatel väga närviline aastavahetus. Kui Mari Rahumägi rääkis veel eelmise aasta lõpul, et Quelle OÜ lõpetab oma tegevuse, siis jaanuaris teatati juba uuest investorist. Põhja-Euroopa juhtiv postimüügi ja e-turunduse grupp - Halens Group võttis üle Quelle operatsioonid Tšehhis, Poolas, Slovakkias ja Eestis, kes haldab Quelle postimüüki ka Lätis ning Leedus.

Halensi ja Cellbesi kataloogikaubamajade omanik on Rootsi firma Consortio Invest AB. Uue nimega firmat House of Brands OÜ jäi juhtima Mari Rahumägi. House of Brandsi emafirma Consortio Investi üks omanikke Paul Källenius pidi küsimuse kommenteerimiseks enne Rahumägile helistama. Mõne aja pärast temaga uuesti vesteldes kinnitas Källenius, et meie kahtlused ei vasta tõele. “Ma olen seda kontrollinud nii palju, kui see on võimalik ja ma saan öelda, et ta ma olen veendunud, et ta ei ole selle ettevõtte omanik,” ütles ta. 

“Ei-ei, muidugi mitte,” lisas ta vastuseks küsimusele, kas see oleks tema hinnangul aktsepteeritav, kui mõnel nende tütarfirma juhtidest oleks samaaegselt huvid ka konkurentide juures. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757